Förlösande ärlig? stand up comedy

Förlösande ärlig? stand up comedy
Böj kroppen till en ostbåge, håll andan och hämta urljudet nerifrån - som kvinnliga kulstötare. Barnmorskan Sofia Wallin instruerar kollegan Anne Melbe som agerar födande kvinna. Foto: Mikael Ljungström

Inspiration. De hjälper blivande föräldrar att förbereda sig mentalt.

— Jag fixar inte det här, det är skitjobbigt, kvider barnmorskan Anne Melbe som agerar kvinna med värkar inför drygt 100-talet blivande föräldrar i en sal på Skaraborgs sjukhus i Skövde. ?

Kollegan Sofia Wallin föreställer partnern. Står till en början en bit ifrån och uppmanar sin kvinna att andas och slappna av. Anne snäser. Först när hon får handgriplig hjälp både med att andas och med peppning lyckas hon.

??För två år sedan fick de två i uppdrag att ta fram ett material som förmedlar realistiska förväntningar på förlossningen. På kliniken upplevde man att paren som kom för att föda både hade svag tilltro till sig själva och låg tillit till personalen. Många hade läst på nätet om diverse risker och komplikationer som kunde inträffa och en del hade laddat ner formulär där de skrivit saker i stil med: ”Vi vill att personalen ser till att vårt barn mår bra under förlossningen.” Sådant ska föräldrarna inte behöva lägga energi på, resonerade de.

?— Vi säger egentligen ingenting nytt, det är nog mer hur vi säger det som är grejen, enkelt och med humorn som verktyg. Vi är raka men samtidigt avdramatiserande, säger Sofia Wallin. ?

Under två timmars inspirationskväll varannan vecka spelar de upp små scener som illustrerar förlossningens olika stadier och föreslår strategier och målbilder både hemma och på sjukhuset. Partnern är en likvärdig huvudperson som kan coacha och berömma då värkarna sätter in och se till att kvinnan äter, kissar och rör på sig under förlossningen. De talar om varför det är viktigt, visar hur barnet rör sig neråt då kvinnan rör på sig, och att rörelse är naturlig smärtlindring. Och att en full blåsa är som en krockkudde för barnet.

?— Vi berättar att det gör ont att föda barn, ondare än någonsin förr, men att det alltid är mer ”inte ont” än ont under en förlossning. Man har alltid värkvila, pauser mellan sammandragningarna. Vi berättar om andning och avslappning och varför det hjälper. Och om vår beredskap om något skulle inträffa, säger Anne Melbe. ??

Det har blivit succé. Deltagar­rekordet hittills är 190 personer. Nu utbildas två barnmorskor till i modellen och i en kommande avhandling ska den jämföras med andra föräldra­utbildningar. De 500 första paren fick ett kuvert för egna kommentarer med sig hem och de skrev sida upp och sida ner med beröm. ?

— Man kan nästan se vilka som varit på föreställningen, säger Anne Melbe. Då är partnern aktiv med stöttning, beröm och massage och de arbetar som ett team. ??

Under ”föreställningen” brukar det bli en speciell stämning i salen, paren sitter som fastnaglade.?

— Det är fantastiskt roligt att det blivit så bra. Vi är jättetända på det här och får idel positiv respons från paren, så de flesta är nog nöjda. En kollega hade sällskap med ett par i hissen och berättade att de talade om vårt framförande som om de sett en bra film, berättar Anne Melbe. ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida