Ultraljud

Gravida varnas för att göra egna ultraljud

Gravida varnas för att göra egna ultraljud
Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att ultraljud endast ska utföras av utbildad vårdpersonal och när det finns medicinska skäl. Arkivbild: Mostphotos

Både barnmorskor och Strålsäkerhetsmyndigheten avråder föräldrar från att på egen hand använda ultraljudsapparater för att lyssna efter hjärtljud. Det kan påverka fostret samt skapa onödig stress.

Under graviditeten får blivande föräldrar besöka sin barnmorskemottagingen ett antal gånger. Då används en så kallad ultraljudsdoppler för att lyssna efter barnets hjärtljud. De föräldrar som tycker att det sker för sällan kan köpa en egen ultraljudsdoppler via nätet eller i vissa butiker.  

Men sedan flera år rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten att ultraljud endast ska utföras av utbildad vårdpersonal och när det finns medicinska skäl.

Tecken på neurologisk påverkan

En av få studier som undersökt effekterna av ultraljud visar att vänsterhänta var överrepresenterade bland de undersökta barnen, vilket tyder på en viss neurologisk påverkan.  

– Troligtvis är effekten lägre på den utrustning som säljs på apoteken, och vi tror att riskerna är väldigt små. Men när det inte finns ett medicinskt syfte så är det en onödig risk att ta, säger Carl Bladh, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, till TT.

Även barnmorskor varnar för ultraljudsundersökningar hemma, inte minst för att det kan vara svårt att hitta och tolka ljuden. Risken är att det skapar onödig stress och ångest för föräldrarna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida