Hallå där Susanne Åhlund…

...barnmorska och vårdutvecklare på BB Stockholms barn­morske­mottagningar och engagerad i kvinnors bäcken­bottenträning.

Nyligen hade ett företag i inkontinensbranschen en kampanj för att få fler kvinnor att knipa. Det är effektivt, ändå tränar sex av tio sällan eller aldrig. Varför?

— Det upplevs ofta som tråkigt och det tar tid innan framstegen syns, dessutom är ämnet tabu. En nordisk studie gjord i höstas visar att fyra av tio inkontinensdrabbade svenskar inte pratar med någon om problemen.

Hur vill du att det ska vara?

— Att barnmorskor redan på ungdomsmottagningarna pratar om toalettvanor, läckage, förebyggande bäcken­bottenträning och risker med för hård fysisk träning. Och kontroll av knipförmågan under graviditet och efter förlossning.

Kvinnor med tyngdkänsla eller läckage ska söka hjälp. Det är inget skamligt och det är viktigt att utreda vad för sorts läckage det handlar om. Då kan de få individuella råd.

Varför är träningen så viktig?

— Läckage sänker livs­kvaliteten. Var tredje drabbad har ett mindre aktivt samliv på grund av blåsproblem. Men det är aldrig för sent att börja knipa. Dessutom: ju mer knip desto bättre sexliv.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida