Fackligt

Hon är Barnmorskeförbundets nya ordförande

Hon är Barnmorskeförbundets nya ordförande
Vid sidan om ordförandeskapet kommer Eva Nordlund fortsätta att arbeta kliniskt några procent som barnmorska på BB Stockholm. Foto: Stefan Bohlin.

Efter sex år som vice ordförande och med många års erfarenhet som förtroendevald för Vårdförbundet tar nu Eva Nordlund över som ordförande för Barnmorskeförbundet. "Nu kan jag driva professionsfrågorna med ett fackligt mandat", säger hon.

15 november 2019

På dagen ett år efter att Barnmorskeförbundet bildat en ny facklig organisation inom SRAT valdes igår en delvis ny styrelse i samband med förbundsstämman.

Som Vårdfokus skrivit om tidigare ställde inte Mia Ahlberg upp för omval på grund av egen forskning och andra uppdrag.

Läs mer: Barnmorskeförbundets ordförande slutar

Ordförande blir i stället Eva Nordlund, som arbetat nära Mia Ahlberg som vice ordförande under sex år. Eva Nordlund har också varit förtroendevald för Vårdförbundet vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge under många år och startade Barnmorskeupproret 2012.

– Nu kan jag driva professionsfrågorna och stötta utvecklingen med ett fackligt mandat, säger hon.

Har du någon fråga som är extra viktig för dig?

– Det går inte riktigt att svara på. Vi har sedan tidigare en tydlig riktning och är i gång med många viktiga arbeten både professionellt och fackligt. Jag kommer att fortsätta driva dem tillsammans med de andra i förbundet. Utöver det, och arbetet med organisationen, kommer det också att bli en hel del internationellt arbete nästa år. Det är ju sjuksköterskorna och barnmorskornas år och ICM- konferens på Bali, det ser jag framemot.

Hur många medlemmar har Barnmorskeförbundet i dag?

– Vi närmar oss 2 240 stycken och det tillkommer hela tiden nya medlemmar. Det är vi nöjda med som ett delmål. Vi siktar såklart på att alla barnmorskor ska bli medlemmar igen.

Vårdförbundet presenterar sina medlemssiffror under våren 2020.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida