Lön

Hyrbarnmorskor får 95000 kronor i Västernorrland

Hyrbarnmorskor får 95000 kronor i Västernorrland
- Samtidigt som stafettbarnmorskor får fantasilöner läggs locket på för fast anställdas löner, säger Therese Burlin, snart färdig barnmorska och ledamot i styrelsen för Vårdförbundet Västernorrland.

Bristen på barnmorskor har fått Region Västernorrland att höja ersättningen till bemanningsföretagen som nu kan erbjuda upp till 95 000 kronor för ett stafettjobb. — Det är ett hån mot de fast anställda, säger Therese Burlin, Vårdförbundet i Västernorrland.

Erbjudandet dök upp i Therese Burlins flöde under torsdagskvällen. Som snart färdig barnmorska följer hon flera grupper för barnmorskor i sociala medier och när ett bemanningsföretag postade ett inlägg om att de erbjöd 95 000 i månadslön för jobb på kvinnokliniken i Sundsvall eller Örnsköldsvik dröjde inte reaktionerna.

Tillbaka till sommarkartan

– Jag känner ju många som arbetar fast där och de blev väldigt upprörda. De tycker att det är ett hån mot dem som lägger ner sin själ och sitt hjärta i jobbet och det förstår jag, säger Therese Burlin.

Enligt Sundsvalls tidning kallar bemanningsföretaget Bonliva erbjudandet för ”Sveriges bäst betalda sommaruppdrag”.

Locket läggs på för andra

Therese Burlin har också sett andra bemanningsföretag som erbjuder runt 80 000 kronor till barnmorskor. Själv har hon sökt jobb vid kvinnokliniken i Sundsvall till sommaren och erbjudits en lön på 32 500 kronor i månaden.

– Jag har verkligen jobbat stenhårt i löneförhandlingen, men nu har det tagit stopp. 32 500 är vad de nya barnmorskorna får, inte mer. Och det är ändå mer än de erfarna har i medianlön, säger Therese Burlin.

Någonstans läggs locket på samtidigt som stafettbarnmorskorna kan få helt andra ersättningar, konstaterar hon och menar att arbetsgivaren måste betala så att barnmorskorna stannar.

Konstigt system

Kvinnoklinikens länsverksamhetschef Marju Dahmoun bekräftar till Vårdfokus att regionens ersättningar till bemanningsföretagen ökat.

– Det är bristen på barnmorskor som driver fram det och vi måste ju få in barnmorskor. Det är ett konstigt system det här med stafettbemanning, det tycker jag också. Men det handlar om en vård som man inte kan dra ner på, den pågår hela tiden. Vi behöver ha barnmorskor och då får vi ta in stafettpersonal för att avlasta de fast anställda, säger Marju Dahmoun.

Höjer ni lönen för de fast anställda barnmorskorna samtidigt?

– De kommer att få ersättning för extra pass som står i paritet med deras grundlön, exakt hur mycket det är kan jag inte svara på just nu, säger Marju Dahmoun.

Ersättningen är ingen tillfällig lösning för sommaren utan att den gäller redan från i dag. Samtidigt hoppas Marju Dahmoun att regionens satsningar på utbildningstjänster och bättre arbetsmiljö ska få locka fler barnmorskor. En stor del av satsningarna från förlossningsmiljarden har Västernorrland satsat just på kompetensförsörjning.

Therese Burlin är en av de sjuksköterskor som fått betald barnmorskeutbildning. Just nu sitter hon hemma och lägger sista handen på sitt examensarbete.

Är du lockad att söka bemanningsjobb?

– Nej, det passar inte mig, jag tror på kollektivet och den trygghet det ger. Jag lägger ingen värdering i hyrbarnmorskornas arbete, de gör ett bra jobb men själv vill jag jobba i ett arbetslag och vara med och utveckla vården. Men det betyder inte att jag inte ska ha rätt lön för rätt kompetens, säger Therese Burlin som ännu inte skrivit på anställningskontraktet för sitt nya jobb. 

Vårdfokus har försökt nå ledningen på bemanningsföretaget Bonliva för en kommentar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida