Krisen inom förlossningsvården

Hyrnotan för barnmorskor blir allt större

Hyrnotan för barnmorskor blir allt större
Allt fler barnmorskor säljer sina tjänster till landstingen via olika bemanningsbolag. Arkivbild: Mostphotos

Allt fler barnmorskor säger upp sig från landstingen och tar jobb i bemanningsbolag. Mellan 2012 och 2016 steg landstingens sammanlagda årskostnader för hyrbarnmorskor från 850 000 till 4,6 miljoner kronor.

– Det här fanns inte för några år sedan. Vi åkte till Norge tidigare, men nu väljer allt fler att frilansa i Sverige. Det är en sorglig utveckling och visar att landstingen misslyckats med att erbjuda anständiga arbetsvillkor, säger Barnmorskeförbundets ordförande Mia Ahlberg till Dagens Nyheter.

Tidningen har tagit fram siffror som visar hur 19 av 21 landstings och regioners kostnader för hyrbarnmorskor ökat under de senaste fem åren.

Enligt Mia Ahlberg väljer många bort landstingen för att de tröttnat på arbetsmiljön och för att det trots alla skriverier och larm inte sker några radikala förändringar. Via bemanningsbolagen får barnmorskorna inte bara bättre lön, de kan också styra mer över sina arbetstider.

Dubbelt så dyrt

Enligt de landsting som DN varit i kontakt med kostar det mellan en och en halv och två gånger mer att hyra en barnmorska än att betala henne som fast anställd.

Alla landsting och regioner har kommit överens om att de senast 2019 ska ha upphört att hyra in personal från bemanningsbolag till den dagliga verksamheten. I exempelvis Sörmland har hyrkostnaderna över lag minskat. Dock inte för barnmorskorna. På två år har hyrkostnaderna för dem stigit från noll till 3,1 miljoner kronor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida