Infertilitet kopplas till låg födelsevikt

Infertilitet kopplas till låg födelsevikt
Flickor som föds underviktiga eller oväntat små har högre risk att drabbas av fertilitetsproblem i vuxen ålder. Arkivbild: Mostphotos

Kvinnor som själva var underviktiga vid födseln har svårare att bli gravida.

Att ha blivit född för tidigt, varit underviktig eller oväntat liten vid födseln ökar risken för att få infertilitetsproblem i vuxen ålder. Det visar forskning vid Linköpings universitet som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMJ Open.

Forskarteamet baserar sina resultat på 1 206 kvinnor födda i Sverige från 1973 och framåt som tillsammans med sin manliga partner sökt hjälp för att bli gravida.

Knappt fyra procent av kvinnorna i studien hade fötts för tidigt, lika många var underviktiga vid födseln och knappt sex procent var oväntat små när de föddes.

Resultaten visar att det var betydligt vanligare att kvinnan själv fötts underviktig i de fall där parets fertilitetsproblem berodde på medicinska avvikelser hos kvinnan.

En tänkbar förklaring är att en svag tillväxt i livmodern skulle kunna påverka utvecklingen av de reproduktiva organen. Tidigare forskning har kopplat en begränsad tillväxt under fosterstadiet till minskad ägglossning i fertil ålder.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida