Kopparspiral bra som akutmetod

Kopparspiral bra som akutmetod
Foto: Istockphoto

Den som går till RFSU-kliniken i Stockholm för att få akut-p-piller erbjuds kopparspiral som alternativ.

??— Kopparspiralen är det mest effektiva akuta preventivmedlet. Det kan sättas in inom fem dygn efter ett oskyddat samlag och ger mer än 99 procents skydd. Om ägglossning ägt rum hindrar den inplantering i livmodern, berättar barnmorskan Niklas Envall i Operation kopparspiral.?

I projektet berättar Niklas Envall för barnmorskor runt om i landet om alternativet kopparspiral som akut preventivmedel. Men under sina föreläsningar har han märkt att det finns ett motstånd inom kåren, många drar sig för att erbjuda spiral. De tror inte att unga vill ha det och en del tror fortfarande på de gamla myterna om att kopparspiralen är farlig för kvinnor som inte fött barn och att det gör fruktansvärt ont att sätta in den.?

— Jag tycker det är ett problem om barnmorskor väljer bort det kanske mest effektiva då de pratar om preventivmedel, och det som väldigt många skulle välja om de fick saklig information, säger Niklas Envall. ??

Projektet startade i september 2013. Fram till i somras hade 45 kvinnor valt spiral och 11 akut-p-piller. Nu pågår också en klinisk studie med frågor om preventivmedelsanvändning 3 och 6 månader efter besöket.?

— Vår teori är att de som valt kopparspiral har en effektiv preventivmetod.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida