Kopparspiral effektivt som dagen-efter-metod

Kopparspiral effektivt som dagen-efter-metod
RFSU-barnmorskan Niklas Envall försöker få barnmorskor mer intresserade av att erbjuda kvinnor kopparspiral - inte minst som akut-metod. Foto: Elisabet Forslind

Men många barnmorskor drar sig fortfarande för att ens erbjuda spiralen som preventivmetod.

– Kopparspiralen är det mest effektiva akut-preventivmedlet. Det kan sättas in inom fem dygn efter ett oskyddat samlag och ger mer än 99 procents skydd. Om ägglossning ägt rum hindrar den inplantering i livmodern, säger barnmorskan Niklas Envall på RFSU:s klinik i Stockholm.

Han tycker det är ett problem om barnmorskor väljer bort det kanske mest effektiva då de pratar om preventivmedel. Enligt Niklas Envall skulle väldigt många välja kopparspiral om de fick saklig information.

Fördomar i kåren

Niklas Envall driver projektet Operation kopparspiral där han bland annat träffar barnmorskor runt om i landet och berättar om alternativet kopparspiral som akut preventivmedel. Sedan september förra året erbjuder hans klinik kopparspiral som alternativ då kvinnor kommer för akut p-piller.

Under sina föreläsningar har han märkt att det finns ett motstånd inom barnmorskekåren, många drar sig för att erbjuda spiral. De tror inte att unga vill ha det och en del tror fortfarande på de gamla myterna om att kopparspiralen är farlig för kvinnor som inte fött barn, ger värre mensvärk, och att det gör fruktansvärt ont att sätta in den.

Klinisk studie

Nu pågår också en klinisk studie med frågar om preventivmedelsanvändning tre och sex månader efter besöket. Fram till sommaren hade 45 kvinnor valt spiral och 11 akut p-piller.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida