utredda fall

Kritiseras för personalbrist efter svår förlossning

Ett barn fick förlösas med akut kejsarsnitt sedan fosterövervakningen uteblivit i två timmar när barnmorskorna var upptagna med akuta patienter. Ivo kritiserar sjukhuset för brister i bemanningen.

Förlossningen inträffade i mars förra året och anmäldes av barnets föräldrar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som nu utrett händelsen. Kvinnan inkom till förlossningsavdelningen efter att vattnet gått och värkarna kommit igång.

Under de första timmarna var hon uppkopplad mot fosterövervakning, CTG, men efter det ökade arbetsbelastningen för barnmorskorna och alla behövde fokusera på mer akuta patienter. På grund av detta övervakades inte kvinnan på över två timmar, och varken ID-kontroll eller märkning av henne blev utförd.

Till slut larmade kvinnan själv då hon fick mer ont och sammandragningarna kom allt tätare. Det dröjde en stund innan någon hade tid att svara på larmet men snart därefter konstaterade undersökande barnmorska att hjärtljuden var låga, samtidigt som CTG-registreringen visade att barnet var medtaget.

Läs fler utredda fall här

Efter beslut av ansvarig läkare genomfördes ett urakut kejsarsnitt. Barnet föddes med tydliga tecken på syrebrist och förflyttades till neonatalavdelningen. Enligt föräldrarna har barnet fått en hjärnskada som påverkar utvecklingen både psykiskt och motoriskt.

Kritiseras för dåliga förutsättningar

”Vi fick det sista rummet på en hektisk kväll — man borde antingen ha kallat in mer personal, haft bättre rutin eller helt enkelt bara bett oss åka till ett annat sjukhus om man i förväg visste att man inte har kapacitet att uppfylla patientsäkerheten”, skriver föräldrarna i sin anmälan.

Enligt Ivo kan ingen enskild lastas för händelsen. Däremot får vårdgivaren kritik för att inte ha tillgodosett möjligheterna för hälso-och sjukvårdspersonalen att arbeta utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Efter händelsen har vårdgivaren tagit fram en handlingsplan för att stärka upp personalsituationen vid hård arbetsbelastning.

Diarienummer hos Ivo: 3.4.1-25357/2020-8.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida