bedrägeri

Kvinna ringer falska larmsamtal om förlossningar

Barnmorskor på flera förlossningskliniker i Sverige får ta emot falska samtal från en kvinna som upprört berättar att hon under dramatiska former håller på att föda ett barn i hemmet. När ambulansen kallas ut visar sig adressen vara fejkad.

18 augusti 2017

Kvinnan ska enligt tidningen Östra Småland ha ringt uppskattningsvis ett 30-tal samtal till förlossningskliniker i hela landet. Bland annat Kalmar, Västervik, Blekinge, Eksjö, Jönköping och Falun har drabbats. När barnmorskorna har svarat har kvinnan berättat att hon blöder mycket. Ibland har barnskrik hörts, ibland har kvinnan uppgett att barnet redan har fötts.

Barnmorskorna har tagit kvinnan på orden och larmat ambulansen. Men när vårdpersonalen har kommit fram har varken namn eller personnummer stämt överens med vem som bor där. Oftast har adressen varit påhittad.

Enligt Östra Småland har händelserna polisanmälts och polisens nationella operativa avdelning, Noa, har kopplats in i jakten på kvinnan. Det har beslutats att Västra Götalandsregionen ska samordna de olika fallen.

En av dem som lämnat flera fall vidare till polisen och Västra Götaland är beredskapssamordnaren Eva Ingelsson vid landstinget i Kalmar.

– Det är självklart oerhört allvarligt att göra så här och det tar resurser från en del av vården som redan är mycket belastad, säger hon till tidningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida