Läckagestudie kritiseras

Forskning från Göteborg om att vaginala förlossningar ökar risken för bäckenbottenskador har väckt stor uppmärksamhet. Men nu kritiseras den för att bortfallet var stort.

I avhandlingen har kvinnor 20 år efter sin förlossning bland annat fått svara på om de drabbats av bäckenbottenskador som urinläckage och avföringsläckage. Av dem som fött vaginalt uppgav 14,5 procent att de läckte avföring. För dem som förlösts med kejsarsnitt var siffran 10,6 procent. För urinläckage var siffrorna 40 procent efter vaginal förlossning och 29 procent efter kejsarsnitt. ??

Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund anser att studiens resultat ska tolkas med stor försiktighet.?

— Många av kvinnorna som tillfrågats har inte besvarat enkäten och man kan misstänka att de som har besvär är de som är angelägna att delta. Det finns dessutom flera andra faktorer som påverkar bäckenbotten så långt efter förlossningen som man inte kunnat ta hänsyn till. Som om kvinnan lyfter tungt i arbetet och ärftliga faktorer som har med vävnader och muskler att göra, säger hon. ?

Forskarna skickade en enkät till drygt 9 400 kvinnor med ett barn som de fött drygt 20 år tidigare och bad dem rapportera om sina bäckenbotten­besvär. Drygt 6 000 svarade och av dem ströks drygt 800 av olika skäl. Svaren kopplades ihop med data från det svenska medicinska födelseregist­ret, och de 3 995 som fött vaginalt jämfördes med de 1 204 som förlösts med kejsarsnitt.??

Gynekologen Maria Gyhagen som skrev avhandlingen Long term consequences of vaginal delivery on the pelvic floor avvisar kritiken. Till exempel har hänsyn tagits till kvinnans bmi i alla analyser och när det gäller ärftliga faktorer och tunga lyft i arbetet utgår forskargruppen från att de fördelar sig jämnt i båda de undersökta grupperna.??

Hon säger att hennes svarsfrekvens på 65 procent internationellt sett är mycket bra. Maria Gyhagen såg ingen skillnad på läckagefrekvens mellan akuta och planerade snitt och tror därför att det är under de sista värkarna skador som leder till urin- och ändtarmsläckage sker. ?

— I vårt material verkar det som om klipp skyddar från tarmläckage. Kanske behöver vi vara generösare med dem än vi är i dag, säger hon.??

Men klipp kan också orsaka skador och är inte längre rutin i Sverige. Nordisk statistik från 2011 över bristningar och klipp visar att Sverige hade högst andel bristningar, 3,5 procent, och Finland, där perinealskydd är tradition, lägst andel, 0,9 procent. I Finland utfördes klipp på 22,1 procent av de födande mot 5,9 procent i Sverige. ?

Nordiska siffror på avföringsläckage finns inte men sfinterrupturer, bristningar där muskler i bäckenbotten och i ändtarmens slutmuskel har skadats, ökar risken för inkontinens, rupturer som ökar i både Finland och Sverige. ?

För att få ner sfinkterskadorna startar nu projektet Säker förlossningsvård del två.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida