misstag

Läkare lämnade ut personuppgifter om aborter

Skickade ett mail med personnummer för 410 kvinnor som gjort abort, till en journaliststuderande som bad att få statistik.

30 november 2015

Studenten ringde till landstinget i Kalmar för att få abortstatistik och blev kopplad till läkaren som sedan skickade ett mail som innehöll personuppgifter för 410 kvinnor, vilken vecka de var i när de gjorde aborten och vilken metod som användes. Det berättar P4 Radio Kalmar.

Läkaren själv blev chockad och upprörd när Radio Kalmar ringde upp. Hon hade inte insett att personuppgifterna fanns med i den pdf-fil som hon skickade.

Länssjukhuset i Kalmar har nu tillsatt en internutredning och uppger att det hela är oförsvarligt och naturligtvis inte ska kunna inträffa.

– Ansvaret är sjukvårdens och vi kommer att gå igenom våra rutiner för att det inte ska hända igen. Så fort vi fick klart för oss vad som skett togs kontakt med studenten och vi har fått besked om att uppgifterna det gäller har förstörts och att uppgifterna inte heller har spridits, säger sjukhuschef Johan Rosenqvist.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida