Debatt 30 augusti 2021

Matrast och semester för oss barnmorskor – för mycket begärt?

Matrast och semester för oss barnmorskor – för mycket begärt?
Jobbet på förlossningen och bb är fantastiskt, men arbetsvillkoren orimliga, menar debattören. Arkivbild: Mostphotos
Detta är opinionsmaterial

Jag älskar fortfarande mitt arbete, men rådande arbetsförhållanden gör att jag letar efter andra jobb – för att rädda mig själv. Politiker som säger att det råder stor barnmorskebrist har inte förstått någonting, ni måste ta hand om er befintliga personal, skriver en barnmorska i Västerbotten.

Ett av mitt livs mest stolta ögonblick var dagen för min barnmorskeexamen, tänk att just jag hade klarat det! 4,5 års universitetsstudier, massor av hårt slit var till sin ända och det var nu jag skulle få leva min yrkesmässiga dröm: att få stötta kvinnor och partners under graviditet, förlossning och eftervård.

Det här börjar nu vara några år sedan. Man kan säga att mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Jag tycker fortfarande att det är lika fantastiskt att få arbeta med det jag gör, men rådande arbetsförhållanden gör att jag väldigt ofta funderar på vilken annan arbetsplats jag ska söka i stället. Inte för att jag egentligen överhuvudtaget vill, utan för att jag behöver rädda mig själv.

Arbetsförhållandena som råder på bb och förlossning i länet är under all kritik. Många gånger har jag inte fått min matrast, utan sveper ett glas stark saft i farten för att mitt koncentration slår i botten. Många gånger efter ett sådant ”svepa ett glas saft i stället för matrast-arbetspass” snurrar allt jag glömt att göra eller borde gjort på ett annat sätt för kvinnor och familjer i huvudet när jag ska sova på natten.

Ge mig rast för att äta varje arbetspass. Låt mig ta hand om max en kvinna i värkarbete samtidigt.

Varje gång jag ser eller hör att en regionpolitiker uttalar att ”vi behöver utbilda fler barnmorskor” eller ”det råder stor barnmorskebrist” och dylika floskler känner jag att det brinner i mitt huvud av frustration. De har verkligen inte förstått någonting. Om Region Västerbotten tog hand om sin befintliga personal, i det här fallet barnmorskor, så skulle inte vi som har arbetat ett tag inom yrket behöva söka oss till andra arbetsplatser och yrken på grund av alldeles för krävande arbetsförhållanden. De allra flesta barnmorskor som arbetar på förlossning/bb älskar sitt arbete i sig, det kan jag lova.

Jag har egentligen inte orimliga visioner om hur jag skulle vilja att min arbetsplats fungerade. Ge mig rast för att äta varje arbetspass. Låt mig få fyra veckors sammanhängande semester varje sommar utan att få massor av frågor från chefshåll vem som kan hjälpa till att ta extrapass för att lösa bemanningen. Arbetsförhållandena behöver vara så bra att unga människor som jag själv orkar arbeta heltid, att gå ner till deltid ska vara något man väljer för att man till exempel vill spendera mer tid med familjen, inte för att man behöver mer återhämtning än vad ett heltidsschema ger. Låt mig ta hand om max en kvinna i värkarbete samtidigt. Låt mig ta hand om max fyra familjer i eftervård på bb.

Är dessa, i mina ögon, rimliga visioner verkligen för mycket begärt?

Med hopp om att politiker och ledning i Region Västerbotten tar sitt sunda förnuft till fånga.

Barnmorska på förlossning/bb i Region Västerbotten

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida