Mindre risk för hjärtfel hos nyfödda om mamman ätit hälsosamt

Mindre risk för hjärtfel hos nyfödda om mamman ätit hälsosamt
Till hälsosam mat räknades bland annat frukt, grönsaker, nötter, färsk fisk. Arkivbild: Mostphotos

Ny forskning stödjer behovet av kostrådgivning till kvinnor som planerar att bli gravida.

25 augusti 2015

Det är en stor amerikansk studie som frågat närmare 20 000 kvinnor om vad de ätit året innan de blev gravida. Hälften var kvinnor som fött ett barn med hjärtfel och hälften hade fött helt friska barn.

De 25 procent av kvinnorna som åt mest hälsosamt hade signifikant lägre risk att föda ett barn med hjärtfel. Samtidigt var risken förhöjd för de 25 procent av kvinnorna som hade den sämsta dieten.

Vissa typer av hjärtfel

Maten hade särskilt stark koppling till vissa typer av hjärtfel som till exempel Fallots tetrad, en komplex sjukdom med flera medfödda defekter på grund av onormal utveckling av fostrets hjärta under de första åtta graviditetsveckorna. Bättre diet minskade risken med 37 procent.

Risken att föda ett barn som har hål mellan förmaken eller kamrarna, så kallad septumdefekt, var 23 procent lägre hos de kvinnor som åt hälsosamt.

I studien ingick inte kvinnor som hade fött barn med hjärtfel där det fanns kända syndrom eller genetiska orsaker bakom.

Matens kvalitet bedömdes enligt två vedertagna metoder och inkluderade 58 olika livsmedel.

Drabbar 1 000 barn i Sverige

Medfödda hjärtfel drabbar ungefär en procent av barnen i USA, där studien gjordes. I Sverige är andelen densamma, vilket innebär att det föds omkring 1 000 barn som har något hjärtfel varje år i Sverige.

I en kommentar säger forskarna att det här stärker betydelsen av att ge kvinnor som planerar att bli gravida dietråd när det gäller mat i allmänhet och inte bara kring behovet av folsyra eller andra tillskott.

Studien har publicerats i BMJ-tidningen Archives of Disease in Childhood.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida