Nya tag med Säker vård
På förlossningen i Värnamo är förväntan stor då projektet Säker förlossningsvård nu får en fortsättning med fokus på riskgraviditeter och bäckenbottenskador.
Deras entusiasm är kanske inte så konstig eftersom Värnamoklinikens patientsäkerhetsarbete förra gången blev en förebild för hela det nationella projektet. ?
— Vi lyckades väldigt bra, det föder mersmak. Fortsättningen ska bli spännande. Vi ska på upptaktsmöte i Eksjö i början av december, säger barnmorskan Lisbeth Edvinsson, verksamhetschef på förlossningen och bb i Värnamo.?
Kliniken hade redan satsat stort på patientsäkerhet men tog med liv och lust itu med de minustecken som revisorerna hade satt i det åtgärdsprogram de tog fram efter att kliniken fyllt i ett frågeformulär om sitt patientsäkerhetsarbete. Teamträningen när ett dåligt barn föds har förfinats, liksom utbildningen i stora blödningar, förlossningsskador, återupplivning, sugklocka och annan praktisk obstetrik.?
Mallen för telefonrådgivning har fått en bättre struktur. Narkosläkare konsulteras numera vid behov till klinikens händelseanalysgrupp, och man kallar alltid på narkosläkare innan sugklocka läggs. Förr gjordes det först när det visade sig behövas. ?
— En stor förändring som projektet fört med sig i Värnamo är den regelbundna granskningen av 20 journaler där vi ser på ett antal parametrar, som dokumentation och perinealskydd. Vi har alltid haft många pm men inte alltid kontrollerat att de följts.
Revisorerna tyckte att kliniken skulle utveckla sin kulturkompetens, i Värnamotrakten bor många invandrare. Det ledde till att kvinnor från andra kulturer bjöds in och att kliniken jobbar med sin kommunikation och kulturskillnader på de återkommande säkerhetsveckorna. ??
När vi hälsade på i februari 2010 var Lisbeth Edvinsson och hennes kolleger lyckliga över att projektet hjälpt dem att äntligen få gehör hos sjukhusledningen om en larmknapp i stället för telefonkedja. ?
— I somras kom larmknappen för urakuta snitt och dåliga barn. Så är det i landstingsvärlden, saker tar tid. Men vi är jätteglada för knappen, nu går det väldigt snabbt att larma och få hit hjälp. ??
Säker förlossningsvård startade 2007 och utgick från 472 barn som drabbats av förlossningsrelaterad syrebrist eller död på grund av suboptimal vård, fall som skulle kunna förebyggas med utbildning, ökad riskmedvetenhet och organisationsförändringar. Projektet hade som huvudsyfte att minska antalet barn med förlossningsskador som inte skulle ha behövt hända.?
Om det blev så är för tidigt att säga ännu, flera forskningsprojekt pågår, men när slutrapporten kom förra året konstaterade utvärderarna att ett omfattande förbättringsarbete hade ägt rum på klinikerna under resans gång.
Just nu utbildas revisorerna i uppföljningsprojektet till Säker förlossningsvård och i vår blir några kliniker försökspiloter. Sedan ska alla landets förlossningskliniker fokusera på att bli bättre på att förebygga, hitta och förhindra bäckenbottenskador, och att ta hand om för tidigt födda barn och inte fullt friska mödrar.