Patientsäkert tänkande gav idén till hygieniskt mätband

Patientsäkert tänkande gav idén till hygieniskt mätband
Förutom att mätbanden är hygieniska är de också tillverkade på ett miljövänligt sätt, vilket de båda barnmorskorna tycker är viktigt. Foto: privat.

Ett engångsmätband för att ta mått på gravida magar och spädbarns huvuden lanseras nu av två barnmorskor från Alvesta. Idén föddes när de började fundera över riskerna med smittspridning från mätband i textil.

Det började med att barnmorskorna Eva Gamberg Axelsson och Anna Wennerstål diskuterade problemen med multiresistenta bakterier och funderade över om det fanns rutiner de kunde förändra för att få en säkrare vård.

Ett problem var till exempel mätbanden av textil som används för att mäta magen på gravida och huvudomfånget på spädbarn. De måste desinficeras mellan varje användning, annars finns en risk att de sprider smitta.

Så föddes idén att starta ett eget företag och sälja engångsmätband. Det tog flera år att utveckla mätbanden och få dem godkända av Läkemedelsverket som medicinteknisk produkt, men nu finns de på marknaden. Och de båda barnmorskorna har fler idéer som de vill utveckla.

– När man börjar tänka problemlösning är det som att det blir en kedjereaktion i hjärnan. Man kommer på nya infallsvinkar och problem man kan hitta lösningar på. Så nu har vi en hel låda full med idéer, det här är bara början, säger Anna Wennerstål till SVT Smålandsnytt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida