Region Skåne kräver pengar tillbaka av redan lågt ersatta barnmorskor

Region Skåne kräver pengar tillbaka av redan lågt ersatta barnmorskor
Margareta Widborg har varit företagare i nästan 20 år och börjar tröttna på de låga ersättningsnivåerna. När Region Skåne dessutom kräver pengar tillbaka protesterar hon. Foto: Mammakulan

Barnmorskan och företagaren Margareta Widborg är arg. De låga ersättningarna till barnmorskorna täcker knappt deras kostnader, medan gynekologer får mer än dubbelt så mycket betalt för samma arbete. Nu hävdar Region Skåne dessutom att ersättningen till barnmorskemottagningarna har varit för hög och ska betalas tillbaka.

21 juni 2012

Margareta Widborg har varit företagare med egen barnmorskemottagning sedan mitten av 90-talet och har haft ett vårdavtal med Region Skåne sedan 2001. Sedan ett par år är avtalet och ersättningssystemet ett annat och mycket sämre.

Med tidigare ersättningssystem fick barnmorskorna 440 kronor för varje cellprov som togs på mottagningen. Det inkluderade kostnaden för laboratorianalyser och provtagningsmaterial, som dessutom var lägre då, och gav en viss bruttovinst. Det nya ersättningssystemet ger 320 kronor.

– Om jag hade vetat att ersättningsnivån var så låg hade jag aldrig gått in i det här avtalet. Det är fantastiskt att som barnmorska kunna starta eget. Men här invaggar man oss i en föreställning om att det ska vara så bra och så ger de oss ersättningar som inte täcker våra kostnader, säger Margareta Widborg.

– Det är cyniskt och jag kan inte låta bli att undra om det finns en dold agenda. Vill politikerna visa att det bara är de stora vårdbolagen som klarar att driva privat verksamhet, frågar hon sig.

Får dubbelt så mycket

Inte heller ersättningen för att sätta in en p-stav, en kopparspiral eller en hormonspiral täcker kostnaderna.

En annan sak som upprör Margareta Widborg är skillnaderna i ersättning. En gynekolog som tar ett cellprov får 800 kronor, medan en banmorska får mindre än hälften.

Hon har försökt att få politikerna att förstå – men utan framgång. ”Det finns inga pengar”, blir svaret.

– Som om barnmorskorna ska rädda Regionen Skånes ekonomi genom att inte få betalt för sina tjänster.

Kräver tillbaka 89 000

Så var det det här med felet i registreringssystemet. Region Skåne hävdar att alla privata barnmorskemottagningar fick för hög ersättning mellan september och december. Mammakulan, som Margareta Widborg driver, har fått ett återkrav på 89 000 kronor. Hon hävdar att regionen har fel.

– Inte nog med att vi inte får täckning för det vi gör, nu ska vi betala tillbaka också. Vi gick igenom alla medicinska registreringar mellan september och maj och kom fram till att regionen är skyldig oss 5 000 kronor. Bland annat i utebliven ersättning för cellprover, säger hon.

Fler än Margareta Widborg och hennes mottagning har krävts på pengar av regionen. Men till skillnad från henne orkar de inte strida om saken, säger hon. Hon tycker det är synd eftersom de tvingas fortsätta med ett registreringssystem som är under all kritik.

– Vi har gått in i detta intet ont anande. Att inte få ersättning för det arbete man gör tar bort all arbetsglädje.

Beklagar felet

Anne-Marie Scholander, avtalsförvaltare på Region Skåne, beklagar felet i ersättningssystemet och säger att de har lagt en beställning på en komplettering som ska göra att eventuella fel upptäcks tidigare. Hon berättar också att ekonomer har gått igenom underlaget noggrant och delar inte Margareta Widborgs uppfattning att regionen är skyldig Mammakulan pengar – och inte tvärtom.

När det gäller skillnader i ersättningsnivåer förklarar Anne-Marie Scholander att landsting och regioner måste följa lagen om läkarvårdsersättning. Den innebär att läkare får högre ersättning, även om de gör samma saker som en barnmorska.

– Sådant som en barnmorska kan göra lika bra som en läkare ska barnmorskan göra. Vi vill inte stimulera läkare till att ta cellprov och vi betalar inte en högre ersättning för att de ska göra det. När de får mer betalt beror det på den statliga läkarvårdsersättningen – vilket vi har reagerat på, säger Ann-Marie Scholander.

”Ersättningen kunde vara högre”

Att barnmorskornas ersättning för cellprov är så låg att den knappt täcker kostnaden håller Anne-Marie Scholander inte heller med om – däremot säger hon inte att den inte kunde vara högre.

– Vi har lyft frågan om ersättningsnivåer och har infört ett nytt bokningssystem där kvinnan själv kan boka tid på vilken mottagning som helst i Skåne. Vi planerar också ett bonussystem som kan stimulera barnmorskor att vilja ta fler cellprov.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida