Läkemedelshantering

Ryggbedövning kopplades i fel infart på födande kvinna

Ryggbedövning kopplades i fel infart på födande kvinna
Patienten hann få en dos felaktigt i blodbanan. Bild: Mostphotos

Under en förlossning kopplades ryggbedövning till blodbanan. Kvinnan hann få en dos smärtlindring innan misstaget upptäcktes. Nu anmäls händelsen.

Region Gävleborg har lämnat in en Lex Maria-anmälan om händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I samband med en förlossning önskade kvinnan få ryggbedövning. En epidural sattes, det vill säga en kateter in till ryggkanalen avsedd för att ge smärtlindring.

Till katetern skulle smärtlindringspumpen kopplas så att patienten kunde ge sig själv smärtlindringsdoser. Av misstag kopplades pumpen istället till en kanyl till blodbanan.

Kvinnan hann ta en dos smärtlindring innan misstaget upptäcktes. Enligt regionens pressmeddelande ska hon inte ha drabbats av några biverkningar eller komplikationer.

– Det som hänt är beklagligt, ett av våra fokusområden är säker läkemedelshantering. Kvinnan har inte lidit någon allvarlig vårdskada, jag anmäler det här ärendet av principiella skäl. Ingen ordinarie personal fanns med utan det var två hyrbarnmorskor involverade i händelsen, säger John Mälstam, chefläkare för division operation-diagnostik på Region Gävleborg.

För ryggbedövning används andra läkemedel än de som ges som smärtlindring i blodbanan. Om de av misstag ges intravenöst kan det ge livshotande komplikationer.

 

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida