Så möter de spiralexplosionen

Så möter de spiralexplosionen
Anette Nilsson.

Trend. Ungdomsmottagningen på Hisingen är rustad med ett eget koncept.

Sedan Läkemedelsverket i april rekommenderade att spiral kan vara förstahandsval även för unga kvinnor och de som inte fött barn har förskrivningen ökat markant i hela landet. Vid ungdomsmottagningen på Hisingen i Göteborg har trenden funnits i flera år men under det senaste året har ökningen varit rejäl. Under 2012 satte de in 39 spiraler, 92 under 2013 och 178 förra året.?

— Vissa dagar sätter vi in sex spiraler på en dag, berättar Anette Nilsson en av barnmorskorna där.?

De har utarbetat ett koncept som de tycker fungerar bra.?

— Jag tycker det går jättebra att sätta in spiraler. Det kan göra lite ont i stunden, men efteråt tycker de flesta att det var helt okey. En del ungdomar säger att de blivit rekommenderade av en kompis att få en spiral insatt hos oss, så ryktet sprider sig. Det är lite inne att ha spiral, det är bra, säger Anette Nilsson.

??Deras koncept innebär ett första möte där kvinnan får sitt spiralrecept, två smärtstillande läkemedel att ta i förväg, och information om att det är viktigt att äta och dricka något sött innan så att inte blodtrycket sjunker och hon blir svimfärdig. ?

— Innan vi sätter in spiralen mäter vi hur lång livmodern är med en tunn fin vaginalsond i plast. Tidigare hade vi en kraftigare sond, då var det svårare att komma igenom den inre stängda modermunnen. Med plastsonden är det väldigt lätt och sedan går spiralen samma väg. Nu har vi precis gått en utbildning i ultraljud och håller på att lära upp oss för att kunna kontrollera att spiralen ligger som den ska, berättar Anette Nilsson.??

Myten att spiral inte är lämplig för kvinnor som inte fött barn har varit seglivad, både bland barnmorskor och gynekologer, även om delar av professionerna i decennier hävdat motsatsen.

?— Här i Göteborg har vi vetat länge att även unga utan barn kan ha spiral. Fast på Sfog-mötet hösten 2013 märkte vi att det fortfarande fanns gynekologer som var kvar i föreställningen att det inte var lämpligt, säger barnmorskan Anette Nilsson. ?

Västra Götalandsregionen är ett av de landsting som helt följer Sveriges kommuner och landstings regler för preventivmedelssubvention till unga, det vill säga att enbart förskriva preventivmedel från läkemedelsförmånslistan. Många landsting subventionerar flera produkter och nio av dem erbjuder en mindre spiral, som är speciellt framtagen för unga, men inte Västra Götaland. Förr kostade spiralen 25 kronor för dem upp till 20 år, nu får unga under 26 år betala 100 kronor.

Kraftig ökning

Enligt apotekens försäljningsstatistik har förskrivningen av hormonspiral i flera år ökat med 2 000 per år, men förra året steg den med 10 000 samtidigt som försäljningen av kopparspiraler ökade med sex procent. Totalt förskrevs 68 000 hormonspiraler.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida