Säkra aborter en rättighetsfråga

Vårdförbundet och Barnmorskeförbundet vill att regeringen informerar europeiska kvinnor om möjligheten att komma till Sverige för abort om de nekas i hemlandet. ?

”Abortmotståndet ökar i Europa i takt med att värdekonservativa och religiösa organisationer får allt mer plats i politiken”, skrev ordförandena Sineva Ribeiro och Ingela Wiklund på Aftonbladets debattsida i slutet av december.

I november dog en kvinna i Irland efter att ha blivit nekad att abortera sitt döende foster och samma månad nekades en 14-åring i Polen abort efter en våldtäkt, trots att hon hade laglig rätt till det. Spaniens justitieminister vill gå tillbaka till 1970-talets abortlagar, och den ultrakonservative abortmotståndaren Tonio Borg från Malta blir EU:s nästa hälsokommissionär.

Tillgång till säkra aborter är en hälso- och rättighetsfråga, skrev debattörerna. Sedan januari 2008 har utländska kvinnor rätt att göra abort i Sverige. Året därpå kom 132 kvinnor och Socialstyrelsens bedömning är att antalet inte har ökat.

Behovet är mycket större, skrev debattörerna som vill att regeringen agerar mot abortmotståndet i Europa, USA och övriga delar av världen, och informerar om möjligheten att komma till Sverige för abort.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida