Skriande brist på barnmorskor i Malmfälten till följd av gruvboomen

Skriande brist på barnmorskor i Malmfälten till följd av gruvboomen
Det saknas barnmorskor på sjukhuset i Kiruna.

Malmfälten i Norrbotten har stor brist på barnmorskor. Det saknas folk till var tredje tjänst. Lediga jobb finns både på Kiruna och Gällivare sjukhus. Det kraftiga uppsvinget för gruvnäringen har lett till ökad framtidstro och ökat barnafödande i området. Uppdaterad kl 15.39.

Malmfälten i nordligaste delen av Sverige upplever för närvarande ett ekonomiskt uppsving med en utbyggd gruvnäring. Området har gått från avfolkning till inflyttning och den ökade befolkningen gör att trycket på all samhällsservice ökar, däribland kvinnosjukvård och BB.

Fem av femton tjänster är i dag vakanta på bb och förlossningsavdelningen på Gällivare sjukhus och en ledig tjänst finns i kvinnosjukvården på Kiruna sjukhus. Framöver går dessutom barnmorskor i pension vilket ökar efterfrågan ytterligare.

Anmälde intresse

Men Hillevi Isaksson-Ydfjärd, enhetschef för kvinnosjukvården i Gällivare och Kiruna, tror att tjänsterna kan tillsättas inom en överskådlig tid.

– Vi hade en rekryteringsträff i går då 15 sjuksköterskor som bor här i Malmfälten anmälde att de var intresserade av att gå den 1,5 år långa vidareutbildningen till barnmorska, säger hon.

De sjuksköterskor som vidareutbildar sig kan vänta utbildningsbidrag från Norrbottens läns landsting och de som inte redan bor i Malmfälten men vill flytta dit, kan också få bostadsbidrag.

Delar tiden mellan Luleå och Malmfälten

I väntan på att alla tjänster ska tillsättas har sjukhusen en tillfällig lösning där barnmorskor från Sunderby sjukhus i Luleå ambulerar mellan Sunderby sjukhus och Malmfälten i femveckorsperioder. Det betyder en pendling på 25 mil – enkel väg.

Allt som allt är det här ändå en positiv situation, tycker Hillevi Isaksson-Ydfjärd.

– Det är inte bara barnmorskor som behövs, företagen skriker efter gruvarbetare och byggjobbare, ja allt. Det är en fantastisk brist på arbetskraft. Nu har trenden vänt och det finns en framtidstro här. Och barnafödandet hänger ju med i det, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida