Sommar 2014. Nu ryker redan beviljade semestrar

Sommar 2014. Nu ryker redan beviljade semestrar
Barnmorskorna Helen Dylltegen och Frida Lindgren Karlsson på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Foto: Helena Mirsch

Barnmorskor i Norrköping tvingas flytta eller dela upp sin planerade semester. På andra håll i landet lockar arbetsgivarna med ersättning för extrapass.

– Jag hade verkligen sett fram emot fyra veckors sammanhängande ledighet, med ett avbrott hinner man inte komma ner i semesterlugnet innan det är dags att börja jobba igen.

Helen Dylltegen är ledsen och besviken. Hon är en av sju barnmorskor på Vrinnevisjukhuset i Norrköping som får sin semester bruten eller flyttad. För Helen innebär det att hon får ledigt två veckor, jobbar en vecka och sedan är ledig två veckor igen. Andra får sin semester framskjuten en eller två veckor.

– Just den veckan som jag nu måste jobba skulle jag ha åkt med min son på fotbollscup. Hela familjen är otroligt besviken, säger hon.

Slutade i oenighet

I dag träffade Vårdförbundet arbetsgivaren för att förhandla om kraven på att förändra den fastlagda semesterplaneringen. För att gå med på att ta extrapass hade barnmorskorna ställt som krav att de skulle få kvalificerad övertid, extra ersättning samt en extra semesterdag.

Men någon förhandling blev det aldrig. Arbetsgivaren är inte beredd att frångå den allmänna policy för sommarersättning som landstinget antagit. I Östergötland får den som ”säljer” en semestervecka 6 000 kronor.

Lokal tvisteförhandling

– Jag tror att vi hade kunnat lösa det här med vårdenhetscheferna, men de har inte haft mandat att förhandla. Jag har räknat på vad det skulle kosta att lösa situationen så som barnmorskorna begärt och det handlar om 170 000 kronor, men nu blev det inte ens en förhandling, säger Pia Molander, ombudsman för Vårdförbundet i Östergötland.

Vårdförbundet överväger att föra frågan vidare till en lokal tvisteförhandling. Men i slutänden betyder inte det något för barnmorskornas sommarsituation. De kommer ändå att tvingas bryta eller flytta sina semestrar.

Gått upp till heltid

Förra sommaren var det stora problem på Vrinnevisjukhusets förlossningsavdelning. Inför denna sommar har man försökt planera bättre. För att de skulle kunna få två semesterperioder i stället för att få ledigheten utspridd på fem perioder mellan juni och september har flera barnmorskor också gått upp till heltid. Men det har inte räckt.

– Vi är många som redan jobbar 100 procent för att fylla luckorna och ovanpå det blir inbeordrade till extrapass, så vi är redan stressade och slutkörda. Häromdagen när jag var inbeordrad jobbade jag tillsammans med en barnmorska som jobbat 18 timmar i sträck, berättar barnmorskan Frida Lindgren Karlsson.

Beslutet att bryta och flytta semestrarna för sju barnmorskor påverkar hela gruppen, menar hon.

– Vi har under ganska lång tid signalerat att det här inte är hållbart, det är många som inte mår bra och vi är oroliga för att flera av oss inte kommer att orka.

”Olycklig situation”

Ditte Persson Lindell är chef för Barn och kvinnocentrum och tycker att det är en olycklig situation.

– Jag beklagar detta, men alla får ju nu ändå semester under sommaren och det var barnmorskornas önskemål att få två semesterperioder. Att vi inte kunde fylla alla luckor utan blev tvungna att skjuta på semestern för några är naturligtvis väldigt tråkigt.

Hade ni inte kunnat kompensera det med en bättre ersättning och extra ledighet?

– Vi har en gemensam policy i landstinget när det gäller extra sommarersättning och kan inte göra undantag för vissa grupper.

Flyttade semestrar i många landsting

Bland barnmorskorna i Östergötland har situationen ställts på sin spets. Men det är många landsting som nu löser sommarpusslet genom att få de anställda att flytta sina semestrar.

  • I Skåne har Falck ambulans stora bemanningsproblem och har tvingats låta ambulanser stå stilla. Nu vill man köpa loss personalens semester. I ett brev till personalen skriver ambulanschefen att den som skjuter upp en semestervecka för att jobba i sommar får 8 000 kronor.
  • I Sörmland har landstinget ökat ersättningen från förra året om sjuksköterskor går in och tar extrapass. Den som arbetar en extravecka dagtid får 12 000 kronor, för fem nattpass blir det 21 000 kronor. Enligt divisionschef Hans Svensson innebär den ökade ersättningen att semesterdagarna då inte får tas ut senare utan de fryser inne.
  • I Dalarna har landstinget lyckats fylla tomma pass genom att locka sjuksköterskor med 10 000 kronor extra för uppskjutna semesterveckor. Därmed kan fler vårdplatser hållas öppna, från början befarade man en halvering av antalet vårdplatser i Falun och Mora.

Behöver sina semestrar

Vårdförbundet ställer sig skeptiskt till den här typen av lösningar eftersom man anser att de anställda behöver sin semester. På många håll är det personalbrist året om och därför är de anställda redan slutkörda. Det är inte heller säkert att det finns utrymme att ta ut sparad semester senare under året och då betalas den ut i pengar med hög skatteeffekt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida