Vårdbesök online

Stockholmare erbjuds videomöte med barnmorska

Stockholmare erbjuds videomöte med barnmorska
I appen Alltid öppet går det numera även att boka videomöte med en barnmorska för den som bor i Stockholm. Bild: Getty Images

Sedan en dryg vecka erbjuder de landstingsdrivna barnmorskemottagningarna i Stockholms län videomöten med patienter som vill ha råd i olika frågor.

25 februari 2019

– Om du som gravid exempelvis upplever förändrade fosterrörelser eller har funderingar kring lämplig kost under graviditeten innebär det en trygghet att snabbt få möta en barnmorska, säger barnmorskan Lisa Ryding i ett pressmeddelande från Stockholms läns sjukvårdsområde. Hon leder arbetet med den nya tjänsten.

Onlinemötet bokas och genomförs via en mobiltelefon och appen Alltid öppet. 

Sedan tidigare har patienter i Stockholm kunnat använda appen för att ha videomöte med läkare, sjuksköterska eller för att få psykosocialt stöd av kurator, psykolog eller psykoterapeut. Nu går det alltså också att ha ett videomöte med en barnmorska.

Frågorna i Barnmorska online är indelade i fyra olika kategorier:

  • Preventivmedel/receptförnyelse
  • Gravid
  • Cellprovtagning
  • Övriga frågor

Via appen går det även att boka ett fysiskt möte med en barnmorska.

Nya tider för videomöten läggs löpande ut i appen. Målet är att det ska finnas tid för ett onlinemöte samma dag.

Sedan tidigare erbjuder även vårdföretaget Capio en liknande barnmorsketjänst online. Vasamamma i Stockholm planerar att öppna sin version av barnmorska online den 1 juni i år.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida