Svettas på cykeln för barnen

I sommar pysslar barnmorskan Kerstin Everbring om cyklister på vägen till Paris i stället för gravida kvinnor för att få in pengar till Barncancerfonden.

Klockan åtta på morgonen den 15 juli trampar de 40 cyklisterna i Team Rynkeby Malmö i gång den 120 mil långa färden till Paris. Sju dagar senare defilerar de med lag från Danmark och Sverige uppför Champs-Élysées. 589 cyklister på likadana gulsvarta cyklar och deras serviceteam utgör Team Rynkeby .?

— Det är hur roligt som helst att vara med i serviceteamet, vi ska vara världens bästa supporterteam, lovar Kerstin Everbring.?

I år är första gången Sverige har två lag med i det danska arrangemanget Team Rynkeby som samlar in pengar till kampen mot barncancer. De tolv i Malmölagets serviceteam med mekaniker, sjuksköterskor, läkare och andra, kör i förväg till rastställena med vätska, frukt, bredda mackor, omplåstring och peppning. Beroende på hur terrängen ser ut ska cyklisterna trampa mellan 10 och 20 mil om dagen. ?

Det är inte helt ofarligt, även om en motorcykelpolis kör bredvid för att skydda dem från att bli påkörda. Cyklisterna trampar på i mellan 25 och 28 kilometer i timmen med mindre än en halv meters mellanrum. ?

— Faller en så faller alla, men vi hoppas att tillbuden stannar vid avåkningar och skrapsår. Det gäller att cyklisternaagerar som en enda kropp, säger ­Kerstin Everbring.??

Hon vet, för länge hade hon tänkt vara med bland cyklisterna. Även om hon alltid har talat mycket om motion i hälsosamtalen med patienterna på kvinnohälsovårdsmottagningen i Sölvesborg, där hon finns till vardags, var hon själv till för bara några år sedan en sönderstressad trebarnsmor som hellre tog igen sig i soffan om hon fick någon tid över. ?

Men så började hon intensivträna spinning och i år anmälde hon sig till team Rynkebys Malmölag både för upplevelsen och syftet. Flera i Kerstin Everbrings släkt har drabbats av cancer, även barn, så hon vet vad några timmars respit från det onda kan betyda, sådant som Barncancerfondens pengar också går till, förutom forskning.?

Deltagarna betalar själva sina egna kostnader och förutom att jaga sponsorer och på olika sätt samla in pengar till Barncancerfonden är 200 mil på cykel, varav 80 med teamet, ett villkor för att få trampa till Paris.??

— Den hårda träningen med teamet har börjat nu. 5 mil en gång i veckan och 10—20 mil en gång, förutom individuell träning. Det går inte ihop med mitt arbete att köra de 30 milen till och från Malmö så ofta, och utan teamträningen skulle jag sinka laget. Men jag ska trampa mina 120 mil på min gulsvarta cykel här hemma, säger Kerstin.?

På träningsloppen i sommar runt Öresund och Ringsjön, liksom tvärs över Sjaelland är hon med i serviceteamet. ?

— Det här är ingen tävling utan en upplevelse för livet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida