förlossningsvård

”Tidig hemgång är ett fritt val”

”Tidig hemgång är ett fritt val”
Omföderskor kan numera gå hem sex till åtta timmar efter förlossningen om mamma och barn är friska och mår bra. Arkivbild: Mostphotos

När Sahlgrenska införde nya regler om tidig hemgång efter förlossning väckte det både oro och ilska bland blivande föräldrar. Barnmorskan Marianne Weichselbraun förstår oron, men tycker ändå att tidig hemgång är ett bra alternativ.

Tidig hemgång är ett fritt val, det är något som erbjuds och inte ett måste, säger Marianne Weichselbraun, i en intervju med Göteborgs-Posten i dag. Hon arbetar som barnmorska vid Sahlgrenskas förlossningsenhet vid Östra sjukhuset och är vice ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.

– Det är viktigt att familjerna själva får vara med och bestämma och det är olyckligt om det känns som en press att man förväntas kunna gå hem tidigt, säger hon till tidningen.

Sen i januari uppmuntrar Sahlgrenska nyförlösta mammor att gå hem så tidigt som sex timmar efter förlossningen. Det har fått blivande och nyblivna föräldrar att reagera starkt i sociala medier och kalla det ”hjärtlöst” och ”skamligt”, skriver GP.

Marianne Weichselbraun framhåller att alla som lämnar BB får möjlighet till telefonkontakt och säger också att många som går hem tidigt är nöjda med det och tycker att de mår bättre av att vara i sin hemmiljö.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida