Tränare för mammamagar

Tränare för mammamagar
Petra Nygren hade själv en diastas på fem centimeter som med träning minskade till tre på några veckor. Foto: Une Jonsson

Barnmorskan Petra Nygren har gått en kurs för att så småningom bli certifierad mammamage-tränare. ??

Tusentals kvinnor drabbas av en diastas efter graviditeten, det vill säga att bindväven dragits isär och magmusklerna delat sig. Det kan ge ont i ryggen, mag- tarmbesvär, inkontinens och putmage. De som söker hjälp får ofta olika besked.?

— Jag upplever att det finns en stor okunskap bland oss barnmorskor. Många får fel råd, som att göra situps eller plankan alternativt att lägga ner träningen helt.

?I en del landsting ses diastas som ett estetiskt problem, enligt Petra Nygren. Men det finns kvinnor som måste hålla handen för magen när de nyser eller lyfter för att det känns som om att tarmarna är på väg ut genom bukväggen, berättar hon.?

Efter en tvådagarskurs för naprapaten Katarina Woxnerud är hon beredd att lära kvinnor hitta de djupa magmusklerna igen. ?

— Det handlar om lätt ansträngande träning med specifika övningar i 20 sekunder gånger 4 per dag för att minska diastasen så mycket som möjligt, säger Petra Nygren.? ?

Hon tycker att framför allt barnmorskorna i mödravården bör lära sig kontrollera diastasens bredd, djup och längd samt hur mamman ska träna för att motverka eventuella besvär — eller veta vart de kan hänvisa kvinnorna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida