Utredda fall

Utan leg i tolv år – nu får barnmorskan kritik

Utan leg i tolv år – nu får barnmorskan kritik
Det är alltid individen själv som måste ansöka om att få ut sin legitimation. Arkivbild: Mostphotos

Trots att barnmorska själv inte var medveten om att hon saknade legitimation får hon skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg. Även den chefsbarnmorska som anställe henne kritiseras för att inte har kontrollerat legitimationsbeviset.

Barnmorskan tog sin barnmorskeexamen våren 2004. Sedan dess har hon arbetat på flera förlossningskliniker i Stockholm. Men när hon ansökte om förskrivningsrätt i samband med att hon hade fått en nytt jobb inom mödravården upptäckte Socialstyrelsen att hon saknade barnmorskelegitimation.

Vårdfokus har tidigare intervjuat barnmorskan som berättade om hur chockad hon blev när hon fick veta att hon aldrig fått ut sin legitimation. ”På något sätt måste jag ha missat att jag inte hade fått bekräftelse på att jag fått den. Men exakt vad som gick fel vet jag faktiskt inte. Jag har i alla år tagit för givet att jag varit legitimerad”, sade hon till Vårdfokus.

Socialstyrelsen anmälde henne till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som nu fattat beslut i ärendet. Tillsynsmyndigheten konstaterar att det är en allvarlig överträdelse av bestämmelserna i patientsäkerhetslagen som säger att det bara är den som har legitimation för yrket som är behörig att använda den skyddade yrkestiteln barnmorska.

Trots att barnmorskan efter Socialstyrelsens upptäckt genast begärde och fick legitimation väljer Ivo att kritisera henne.

Även vårdgivaren och den chefsbarnmorska som senast anställde henne kritiseras för att ha försummat att inhämta legitimationsbevis, trots att det fanns rutiner för det på arbetsplatsen.

Diarienummer hos Ivo: 8.6.1-8091/2016-4.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida