Västerås. Samtliga barnmorskor erbjuds heltid

Västerås. Samtliga barnmorskor erbjuds heltid
Vice ordföranden Inger Edman i Vårdförbundet Västmanland gläds åt heltiderna.

Extraersättning för att klara semestrarna blev för dyrt tyckte sjukhusledningen. I stället har alla barnmorskor på kvinnokliniken i Västerås erbjudits fasta heltidstjänster. Vårdförbundet välkomnar beslutet. 

Vårdförbundet och ledningen för kvinnokliniken i Västerås har kämpat för fler heltider i åratal men hittills har pengarna fattats. Egentligen finns de inte nu heller, men sjukhusledningen vill inte se en upprepning av förra sommarens kaosartade bemanningssituation.

17 går upp på heltid

– Då sköt barnmorskorna mot extrabetalning upp sin semester med sammanlagt 70 veckor för att rädda situationen. Sjukhusledningen anser att det kostar för mycket, så det får vi inte erbjuda i år, säger klinikchefen Lena Ahlbin.

I stället fick hon gehör hos ledningen för att öka på antalet heltider, något både kliniken och Vårdförbundet har kämpat för i flera år.

Alla barnmorskor på kliniken har erbjudits fasta heltidstjänster från den första juni, varav  17  har nappat på erbjudandet och 35 har valt att öka på sina deltider. De barnmorskor som i dag har heltid på kliniken arbetar fem helgpass på fem veckor, men eftersom det fattas barnmorskor på helgerna får de nya heltidarna sex helgpass under samma period.

Flest deltider nattetid

– Passen ligger fredag, lördag, söndag, så fortfarande arbetar de bara två helger av fem. Det är glesare än på många andra av sjukhusets kliniker, säger Lena Ahlbin.

Vårdförbundets vice ordförande i Västmanland, Ingrid Edman, gläds åt heltiderna.  Inte minst ur ett genusperspektiv. Hon ger klinikchefen en eloge för att kampen har lyckats.

På kvinnokliniken arbetar 90 barnmorskor, majoriteten arbetar redan heltid, deltiderna arbetar främst på natten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida