Vill att våldtagna ska komma till kvinnokliniken först
Till kvinnoklinikens akutmottagning i Lund kommer merparten av de som söker vård via polisen.
– Ofta går kvinnan till polisen någon vecka eller två efter våldtäkten och sedan följer de med hit till oss. Det vill vi ändra på så att de kommer till oss först, säger barnmorskan Charlotta Johansson.
Okänt mörkertal
Hon är en av de två barnmorskor som arbetar med spårsäkring på kvinnoklinikens akutmottagning i Lund. Varje år kommer omkring 50 kvinnor till kk-akuten på Skånes Universitetssjukhuset i Lund efter en våldtäkt.
– Hur stort mörkertalet är vet vi inte men vi tror att många inte känner till att de kan komma till oss även om de inte är fysiskt skadade eller tänker göra en polisanmälan, säger Charlotta Johansson.
Att kvinnan inte polisanmäler kan bero på att hon har en otydlig minnesbild av vad som skett, eller är osäker på om det hon var med om var en våldtäkt.
– En del har säkert skrämts av medierappporter om domar där männen friats, de tror sig inte orka med polisförhör, att bli ifrågasatta i domstolen, eller att möta behöva gärningsmannen igen i domstolen. Men om de går till oss först så kan de sedan i lugn och ro fundera på om de vill polisanmäla, säger Charlotta Johansson.
Kvinnan bestämmer
Förutom spårsäkring tas också infektionsprover. Upp till tio dagar efter våldtäkten görs en fullständig spårsökning utifrån en mall, men för varje dygn försämras möjligheterna att hitta bevis.
I spårsäkring ingår att ta prov i mun, slida, ändtarm, naglar och på andra ställen om gärningsmannen har bitit eller slickat där.
– Vi förklarar hur undersökningen går till och erbjuder provtagningen. Många som söker vård tror att de inte kan säga nej, men detta sker helt på kvinnans villkor, hon behöver inte gå med på tops överallt, säger Charlotta Johansson.
Bevisen rensas
Då kvinnan har gjort en polisanmälan lämnas proverna till polisen, i de andra fallen förvaras de i två år på kvinnoklinikens akutmottagning. De sparas för den händelse att kvinnan efter en tid ändå vill göra en polisanmälan.
– Med några månaders mellanrum plockar vi ut 5-6 spårboxar och rensar bort dem som blivit för gamla. Det är en svår arbetsuppgift, varje liten låda rymmer en tragedi där kvinnan kanske aldrig kommer att få upprättelse. Många har bara berättat för oss om våldtäkten.