Vissa p-piller ökar risken för stroke och hjärtinfarkt visar stor studie

Vissa p-piller ökar risken för stroke och hjärtinfarkt visar stor studie
Olika sorters p-piller ger olika stor risk för stroke och hjärtinfarkt, enligt en ny dansk studie. Arkivbild: Colourbox

Kombinerade p-piller som innehåller en högre dos östrogen ger ökad risk för stroke och hjärtinfarkt. Däremot är risken mindre för kombinerade p-piller med lägre dos och obefintlig för minipiller som bara innehåller gestagen. Det visar en stor dansk studie.

Att p-piller kan orsaka venösa blodproppar är känt sedan tidigare, men om de ökar risken för stroke och hjärtinfarkt har i det fåtal studier som gjorts inte kunnat klarläggas entydigt.

Största studien som gjorts

Nu har forskare vid universitetet i Köpenhamn gjort en stor befolkningsstudie där 1,6 miljoner kvinnor följts upp under 15 år. Kvinnorna hade tidigare inte haft hjärt-kärlsjukdom och forskarna tittade på hur många som drabbades av stroke och hjärtinfarkt i förhållande till om de använde någon typ av p-piller.

Detta är den största studie som gjorts för att klarlägga sambandet mellan p-piller och risken för stroke och hjärtinfarkt.

Störst risk för högdospiller

Enligt de danska forskarna visar studien att det inte finns någon mätbar risk för kvinnor som använde p-piller med enbart gestagen, så kallade minipiller.

För kvinnor som använde kombinerade lågdos p-piller (20 mikrogram östrogen) så var risken lite förhöjd, men enligt forskarna anses de som ”tillräckligt säkra” och ett bättre val än de p-piller som innehåller en högre dos östrogen.

Högdos p-piller (30-40 mikrogram östrogen) ökade risken för stroke och hjärtinfarkt mellan 30 och 130 procent beroende på vilken typ av gestagen som de kombineras med.

Inget för kvinnor över 35

Även vaginalring och p-plåster, som också kombinerar östrogen och gestagen, medförde en högre risk för hjärtinfarkt och stroke.

Forskarnas slutsats är att dessa preventivmedel inte bör rekommenderas som ett förstahandsval till kvinnor över 35 år.

Studien publiceras i det senaste numret av New England Journal of Medicine.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida