Smitta

Allt färre fall av salmonella

Allt färre fall av salmonella
Flest fall i förhållande till antalet invånare rapporterades i Halland, minst antal salmonellafall hade Gotland.

Förra året rapporterades 2 246 fall av salmonellainfektion i Sverige. På tio år har antalet smittade nästan halverats — det beror på bättre kontroll både här hemma och i andra länder.

Flest fall, i förhållande till antalet invånare, rapporterades i Halland, Sörmland och Jämtland. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Under sommaren ökar risken för att drabbas av magsjukan.

– Bakterierna trivs när det är varmt och fuktigt. Det är en gynnsam miljö för dem, säger Linda Trönnberg, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Färre smittas utomlands

Sett över en tioårsperiod har antalet anmälda fall av salmonellainfektion minskat kraftigt, nästan halverats. Det är framför allt bland de utlandssmittade som minskningen syns.

– Många länder jobbar med att öka kontrollen av salmonella, vilket nu märks, säger Linda Trönnberg.

Det finns stora regionala skillnader vad gäller smittspridningen i Sverige, visar Nyhetsbyrån Sirens sammanställning. Skillnaderna kan troligen förklaras av varierande provtagningsmönster. Men även hur folk reser och vad man äter har en viss betydelse, säger Linda Trönnberg.

Korv och ägg

Under just 2016 insjuknade minst 46 personer i ett salmonellautbrott från Skåne upp till Dalarna och Gävleborg. Salami var smittkällan i det fallet. Några månader senare noterades ett annan utbrott i Skåne då de som insjuknat hade ätit korv från samma delikatessbutik. Importerade polska ägg misstänks ha varit smittkälla i ytterligare ett utbrott då personer smittades i Stockholm, Kalmar, Skåne och Västmanland.

Linda Trönnberg påminner om att tänka på hygienen nu under sommaren.

– Det är viktigt att hålla maten så varm eller så kall som den ska vara. Och till exempel använda kylväska, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida