Ny teknik

Använde 3 D-skrivare för att ta mikroskopbilder på jobbet

Använde 3 D-skrivare för att ta mikroskopbilder på jobbet
Biomedicinska analytikern Karin Ohlander visar adaptern som hon tillverkat för att kunna ta bilder på celler med hjälp av en mobiltelefon. Foto: Bjarne Magnusson

När Karin Ohlander fick höra att forskare med hjälp en 3 D-skrivare tagit fram en adapter till mobilen för att studera levande celler i mikroskop blev hon inte direkt förvånad. Själv gjorde hon samma sak för ett halvår sedan, hemma i vardagsrummet.

– Lätt som en plätt, och kostade nästan ingenting alls, säger Karin Ohlander som är biomedicinska analytiker och huvudhandledare på mikroskopiska avdelningen vid klin kem i Falun.

Strax före jul berättade vi här på Vårdfokus hur forskare vid universitetet i Uppsala lyckats filma levande celler med hjälp av ett standardmikroskop, en mobiltelefon och olika tillbehör som skrivits ut med en modern 3 D-skrivare.

Bilder på levande celler

Men det handlar knappast om ”rocket science”. Redan för ett halvår sedan tillverkade Karin Ohlander själv en adapter till sin Iphone så att den skulle kunna användas för att ta bilder på levande celler via standardmikroskopet på jobbet.

3 D- skrivaren som hon använde sig av hade hon lånat av sonen som arbetar på Framtidsmuseet i Borlänge. (För några tusenlappar går det att köpa en liknande skrivare privat).

De placerade skrivaren i vardagsrummet hemma hos Karin Ohlander. Via internet laddade de hem ett gratisprogram från internet som gav skrivaren instruktioner. Tolv timmar senare var adaptern klar.

Tusen gångers förstoring

– Den fungerade utmärkt. Det finns hur många adaptrar som helst att välja på. När telefonen var monterad kunde jag ta jättefina bilder på cellerna, i tusen gångers förstoring. Det är inget konstigt. Så bra bilder tar moderna mobiltelefoner i dag, säger Karin Ohlander.

Hon gillar ny teknik och ville testa hur det fungerade. Men till vardags använder hon helst en högupplöst digital systemkamera som sitter fäst ovanför okularet.

– Det är mer praktiskt med en riktig kamera som tillåter att man undersöker proverna själv via okularet. Men på små labb eller labb där man kanske bara tillfälligt vill dokumentera något på bild kan lösningen med en adapter och en mobil vara smart. En sådan kamera som vi använder kostar 16 000 kronor. I dag har alla en mobil och adaptern kostar bara några ören att tillverka, säger Karin Ohlander.

”En rolig grej”

Vad man i övrigt skulle kunna ha för nytta av en 3 D-skrivare på ett laboratorium har hon för dagen svårt att se. Men själv kommer hon kanske att låna Framtidsmuseets 3 D-skrivare några gånger till. För IBL:s räkning undervisar hon biomedicinska analytiker från hela Sverige i mikroskopisk morfologi.

– Det skulle vara kul att ge deltagarna en sådan här adapter när de är klara med kursen. Inte för att jag tror att de skulle ha så stor nytta av det, utan mer som en rolig grej, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida