Biomedicinsk analytiker blir landstingsdirektör i Värmland

Biomedicinsk analytiker blir landstingsdirektör i Värmland
Värmlands nya landstingsdirektör beskriver sig som en positiv och uthållig person som tycker det är roligt att jobba med andra människor. Foto: Jens Magnusson

Häromdagen utsågs Gunilla Andersson till ny landstingsdirektör i Värmland. Hon inledde sin yrkeskarriär som biomedicinsk analytiker.

19 september 2013

För 13 år sedan var Gunilla Andersson biomedicinsk analytiker. Chefskarriären började med ett starkt intresse för kvalitetsarbete och det första uppdraget var som länsverksamhetschef för laboratoriemedicin i Värmland. Häromdagen utsågs hon till ny landstingsdirektör.

– Det känns roligt, men jag inser också att vi står inför stora utmaningar. Befolkningen blir allt äldre och resurserna är begränsade. Särskilt i ett landsting som vårt där tillväxten är svag. Men det känns också tryggt att leda en organisation med så många kompetenta medarbetare, säger hon.

Vill ha verksamhetskontakt

Att ha kontakt med verksamheten är fortfarande viktigt.

– Det är kontakten med verksamheten som ger näring åt arbetet som hög chef. Det vill jag fortsätta att ha.

I likhet med många andra landsting och regioner har landstinget i Värmland en historia av täta byten på de höga chefsposterna. Men oron för att bli avsatt är inget som Gunilla Andersson vill tänka på.

– Det här är en utsatt position och jag vet att det nationellt ser ut så att personer ofta byts ut, men jag måste fokusera på uppdraget och på att göra ett långsiktigt arbete annars gör jag det inte bra.

Insikter från vården

Från sina år som biomedicinsk analytiker har Gunilla Andersson med sig insikten om hur det fungerar i vården, hur viktigt det är med diagnostik och att det inte räcker med läpparnas bekännelse för att ha patientfokus.

– Under mina fyra år som hälso- och sjukvårdschef har jag haft förmånen att dra i gång satsningar för att öka patienters och närståendes delaktighet i vården. Den patientnärmre vården är ett exempel på strategin att arbeta nära patienterna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida