Biomedicinsk analytiker deltar i landets största uppfinnartävling

Biomedicinsk analytiker deltar i landets största uppfinnartävling
Pernilla Abrahamsson hoppas i framtiden kunna försörja sig på sin metod och sitt företag.

I fjol presenterade biomedicinska analytikern Pernilla Abrahamsson en avhandling som kan komma att få stor betydelse för att snabbt få reda på tillståndet i ett inre organ, exempelvis hjärtat eller levern. Nu har hon utsetts till Västerbottens representant i Skapa 2011, landets mest prestigefyllda tävling för uppfinnare.

– Det känns jätteroligt att få den här uppmärksamheten. Det är ju en bekräftelse på att man gjort någonting rätt, säger Pernilla Abrahamsson som häromdagen fick ta emot en check på 20 000 kronor från Almi företagspartner nord som har utsett Västerbottens representant i Skapa 2011.

Upptäckte av en slump

Den som vinner i Skapa 2011 får en halv miljon kronor, vilket kan komma väl till pass för Petra Abrahamsson som sökt dyra världspatent på en metod som hon egentligen upptäckte av en slump.

Hon arbetar som laboratorieingenjör vid enheten för anestesi- och intensivvård på Universitetssjukhuset i Umeå. När hon gick sin forskarutbildning studerade hon en teknik som kallas mikrodialys.

Tekniken används i dag framför allt inom experimentell
och klinisk forskning. Genom att föra in en tunn kateter i ett organ kan man kontinuerligt samla och mäta små mängder av substanser lokalt i en vävnad, exempelvis glukos, laktat, pyruvat och glycerol.

Under ett sådant försök på ett hjärta åkte katetern av misstag ut och lade sig på ytan av hjärtmuskeln. Till sin förvåning upptäckte Petra Abrahamsson att mätvärdena från ytan var likvärdiga med dem som hon fick när katetern låg inne i organet.

Eget bolag

Efter det har hon bildat ett eget bolag och utvecklat en prototyp för att göra det möjligt att använda den ”ytliga” mikrodialystekniken för klinisk övervakning av exempelvis intensivvårdspatienter.

– Den stora fördelen med tekniken är att den reagerar snabbt. På en patient med misstänkt hjärtinfarkt tar det en timme att få svar på blodproven, med mikrodialys tar det några minuter. Du upptäcker även förändringar i hjärtat som kan våra svåra att se eller tolka på ett ekg, säger Petra Abrahamsson.

Hittills har hon sett att metoden fungerar på hjärta och lever. Men hon har goda förhoppningar att kunna använda den på njure, tarm och i princip vilket annat inre organ som helst.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida