Biomedicinska analytiker protesterar mot låga löner
Biomedicinska analytikerna vid enheten för klinisk fysiologi i Sundsvall känner sig diskriminerade och orättvist behandlade. Det skriver de i ett brev till ledningen. De kräver bättre betalt och är inte nöjda med det svar de fått.
I brevet påminner de om att de redan för två år sedan blev lovade av dåvarande sjukvårdsdirektören att få en rättvis lön utifrån en kompetenstrappa.
– Vi är flera som efterhand har skaffat oss spetskompetens på labbet, utan att det har märkts på lönen. Det är ingen annan som kan göra vårt jobb om vi är sjuka till exempel. Men det har vi inte fått något extra för. Det känns jättetråkigt, det är som om de inte värdesätter oss, säger Jeanette Reiman, förtroendevald för Vårdförbundet.
Låg livslön
I brevet beskriver de hur låga deras löner är i förhållande till andra yrkesgrupper med samma akademiska utbildningslängd.
Enligt en livslönerapport som Vårdförbundet presenterade i höstas tjänar nätverks- och systemtekniker nära 7 000 kronor mer i månaden. Ett arbete som ingenjör eller tekniker ger drygt 20 procent högre livslön vid 65 års ålder jämfört med ett arbete som biomedicinsk analytiker.
Det tycker biomedicinska analytikerna på fysiologen vid Sundsvalls sjukhus är orimligt, speciellt som deras arbete kräver stor teknisk kompetens.
Vad snittlönen är för de 13 biomedicinska analytiker som arbetar på enheten vet inte Jeanette Reiman. Men enligt Vårdförbundets senaste statistik är medellönen för biomedicinska analytiker 29 900 kronor i månaden sett till hela landet. I Västernorrland är den cirka 400 kronor lägre.
– Det är svårt att nyrekrytera när vi har de här dåliga lönerna, säger Jeanette Reiman som hoppas att även övriga biomedicinska analytiker i Västernorrland ska börja göra sina röster hörda.
Ska få 3,5 procent
Sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson har i ett kortfattat svar förklarat att prioriterade grupper, vilket innefattar biomedicinska analytiker, ska få 3,5 procents lönepåslag i år. Det gäller på gruppnivå och det finns ingen garanti för att var och en ska få så mycket.
På fysiologen tycker de att de är värda mer.
– Med hänsyn till de avancerade arbetsuppgifter vi har tycker vi att det är för lite, även om vi ännu inte specificerat våra krav. Men eftersom vi har så låga grundlöner är inte 3,5 procent ett tillräckligt påslag. Det hade det däremot varit om vår grundlön låg kring 40 000 kronor. Nu får vi diskutera i gruppen hur vi ska gå vidare, säger Jeanette Reiman.