Sommaren 2018

Biomedicinsk analytiker ska ta prover i Umeå kommun

Biomedicinsk analytiker ska ta prover i Umeå kommun
I sommar ska en biomedicinska analytiker hjälpa sjuksköterskorna i Umeå kommun att ta prover på patienterna i hemsjukvården. Arkivbild: Getty Images

För första gången anställer Umeå kommun en legitimerad biomedicinsk analytiker som under semesterledigheterna ska hjälpa sjuksköterskorna att ta prover på patienterna i hemsjukvården.

Idén med att anställa en biomedicinsk analytiker i hemsjukvårdsteamet kommer från Vårdförbundet i Västerbotten.

– Vi har lyft den här frågan i många år. Jag tycker att biomedicinska analytikerna har en plats i kommunen. Det är de som är proffs på preanalys och analys. Det har vi rätt mycket av i kommunen, säger Helena Forss Johansson som själv är anställd som sjuksköterska i Umeå kommun och styrelseledamot i Vårdförbundet i Västerbotten.

Det provtagande teamet

Under Vårdförbundets kongress i mitten av maj i år beslutades att förbundet ska verka för att biomedicinska analytiker ska vara en del av det provtagande teamet.

I exempelvis Norge är det vanligt att biomedicinska analytiker jobbar tillsammans med sjuksköterskor och annan personal inom den kommunala äldrevården.

Vårdfokus har tidigare berättat om ett framgångsrikt danskt försök med världens första mobila laboratorium. En sjuksköterska och en biomedicinsk analytiker från regionsjukhuset i Køge åker tillsammans hem till patienter som inte nödvändigtvis behöver slutenvård.

I stället för sjuksköterska

I Umeå är motivet till att anställa en biomedicinsk analytiker i sommar inte första hand lyfta kvaliteten i hemsjukvården. I stället handlar det om svårigheterna att få tag på sjuksköterskevikarier.

– Vi började fundera på om det finns någon annan profession som kan utföra delar av sjuksköterskornas arbetsuppgifter. Vi hade fått en hint från Vårdförbundet om att biomedicinska analytiker kan ta prover. Vi tyckte det var en bra idé som vi nu vill testa, säger enhetschefen Malin Björnebäck inom hemsjukvården i Umeå.

Hittills har två biomedicinska sökt sommarvikariatet. Det är ännu inte klart vem av dem som kommer att få jobbet.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida