Biomedicinska analytiker snabba med att hitta parasiten

Biomedicinska analytiker snabba med att hitta parasiten
Joyce Eriksson, Jessica Nääs, Lill Welinder och Tomas Nilsson är biomedicinska analytiker i Östersund. Foto: Anneli Åsén, Östersunds Posten.

Parasiten Cryptosporidium hittades snabbt tack vare specialkunskaper hos biomedicinska analytiker på mikrobiologiska laboratoriet på Östersunds sjukhus.

3 december 2010

Det är tur i oturen att det finns skickliga biomedicinska analytiker vid sjukhuset i Östersund. Utan deras insatser hade parasiten Cryptosporidium fått härja fritt under en längre tid. Det skriver tidningen Östersunds Posten som har träffat de fyra biomedicinska analytiker som har arbetat med att spåra parasiten.

Expert på parasiter

Jessica Nääs är chef för laboratoriemedicin och har tidigare arbetat på Smittskyddsinstitutet med just parasiter som specialitet. Tidigare i höstas tyckte hon sig se Cryptosporidium i prover som kom från kraftigt magsjuka patienter.

– Ett tränat öga kan se att det finns, berättar Jessica Nääs för ÖstersundsPosten.

Det är en lång process för att hitta parasiten och för att se den tydligt ska en färgning göras. Det är först då som Cryptosporidium kan bekräftas.

Större utbrott från november

Först kom bara några enstaka prover som innehöll Cryptosporidium, vilket inte är helt ovanligt. Men i mitten av november dök det upp allt fler. Och vecka 46 var det riktigt många. Då bestämdes att mer riktade prover måste tas på magsjuka patienter för att få bekräftat om det var ett större utbrott på gång.

Sedan dess har ungefär 200 prover undersökts och 57 bekräftade fall har hittats.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida