Biomedicinska analytikerstudenter kräver också 24 000 i ingångslön

Biomedicinska analytikerstudenter kräver också 24 000 i ingångslön
Christoffer Brandt är talesperson för löneupproret bland biomedicinska analytikerna i Göteborg.

Fler och fler studenter ansluter sig till löneupproret för bättre ingångslöner. Nu säger även biomedicinska analytikerna ifrån. Deras ingångslöner ligger ännu lägre än sjuksköterskornas.

– Vi har samlat 142 namnunderskrifter från biomedicinska analytiker som utbildar sig här vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, berättar Christoffer Brandt.

De som har skrivit under kräver en ingångslön på lägst 24 000 kronor i månaden – det som de erbjuds i Göteborgsområdet i dag är 20 800.

Kravet kommer de att skicka till alla avdelningschefer på tilltänkta arbetsplatser.

– Vi vill sätta press på cheferna och visa att vi kommer att tacka nej till jobb om vi inte får minst 24 000, säger Christoffer Brandt.

Men kände ni inte till löneläget när ni sökte utbildningen?

– Jag hade i alla fall väldigt dålig koll på det. Jag valde det för att jag tyckte att biomedicinsk analytiker verkade vara ett roligt och omväxlande yrke. Men jag har insett att lönenivån verkligen är ett stort problem.

Det är brist på biomedicinska analytiker även i Göteborg och de flesta som blir färdigutbildade nu i vår har redan erbjudits jobb.

– För många av dem är det kanske för sent att ställa lönekrav, men vi som slutar om ett år kommer absolut inte att ge oss, säger Christoffer Brandt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida