blodgivning

Blodcentraler kämpar med att hålla lagren fyllda

Blodcentraler kämpar med att hålla lagren fyllda
Lagren med blodpåsar börjar krympa på landets blodcentraler. Foto: Katja Kircher/geblod.nu

På landets blodcentraler jobbas det just nu extra mycket för att få folk att lämna blod. ”Det är oroväckande låga nivåer i vårt blodlager”, säger biomedicinska analytikern Maggie Östlund på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

‒ Vi måste hela tiden vara aktiva för att se till att vi har tillräckligt med blod, men covidpandemin har gjort det extra sårbart. En del av våra blodgivare väljer att inte komma för att de har anhöriga som tillhör en riskgrupp, andra är rädda eller osäkra och alla är ju försiktiga med att ge sig ut i samhället, säger Maggie Östlund som är ansvarig för blodgivarrekryteringen på Akademiska laboratoriet.

Det är brist på alla blodgrupper på Akademiska sjukhuset. De mest akuta nivåerna gäller A+, 0+ och 0-.

Säkrare blodgivning

Maggie Östlund berättar att de har vidtagit flera åtgärder för att göra blodgivningen säker. Personalen använder visir och blodgivarna får munskydd om de önskar det. I stället för drop-in är det tidsbokning som gäller och alla uppmanas att sprita händerna. Extra städrutiner har införts.

Maggie Östlund är biomedicinsk analytiker på Akademiska laboratoriet i Uppsala.
Biomedicinska analytikern Maggie Östlund arbetar med rekrytering av blodgivare i Region Uppsala. Foto: privat

‒ Det har funkat väldigt bra, vi har ingen i personalen som haft corona och det tyder på att vi inte haft någon smittspridning i blodgivningsverksamheten, säger Maggie Östlund.

I mars förra året var det invigning av en ny, mindre blodbuss som skulle åka runt i Uppsala. Två veckor senare fick de ställa in det helt.

‒ Den har inte ansetts coronasäker, eftersom det är lite trångt därinne. Däremot kan vi fortfarande använda vår stora trailer även om vi tar in färre personer åt gången jämfört med förut, säger Maggie Östlund.

Ställa in operationer

Hon sitter med i det nationella nätverket för blodcentralerna och har daglig kontakt med kollegor över hela landet.

‒ Alla regionblodcentraler kämpar just nu med att hålla lagren fyllda. I december gick vi ut i media och i sociala medier med att vi behövde fler som lämnade blod och fick ett gensvar som gjorde att vi klarade oss bra över jul- och nyårshelgerna. Men nu märker vi att det är på väg ner igen så nu måste vi försöka nå ut på nytt.

Det värsta som kan hända är att det blir så tomt i blodlagren att operationer måste ställas in.

‒ Det vore ju oerhört onödigt i det här läget när så många operationer ställs in ändå. Vi har full förståelse för att det finns osäkerhet kring att ge blod under pandemin, men de blodgivare som är friska och kan ge blod uppmanar vi att boka en tid för blodgivning. Att ge blod tillhör kategorin nödvändiga saker, som att handla mat eller gå till apoteket, säger Maggie Östlund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida