Blodigt allvar på Sahlgrenska

Blodigt allvar på Sahlgrenska
De biomedicinska analytikerna på Sahlgrenska i Göteborg bjuder in till aktiviteter på temat "Blodigt allvar". Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

I dag, på internationella biomedicinska analytikerdagen, kan man se en utställning på temat blod på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Det blir filmvisning, prova-på-aktiviteter och tävlingar för att på olika sätt visa vad biomedicinska analytiker gör.

15 april 2013

Bakom arrangemanget står sju olika laboratorieverksamheter på sjukhuset.  Avsikten är att synliggöra biomedicinska analytikers arbete för både kolleger och allmänheten.

– Trots att 80 procent av alla prover går genom oss är det många som inte känner till oss som yrkesgrupp, säger Emel Ekici, en av sex biomedicinska analytiker på Sahlgrenska universitetssjukhuset som tagit initiativ till utställningen Blod.

Bjudit in gymnasieelever

De har bland annat gjort en film som på ett enkelt och visuellt sätt visar hur mycket information man kan få ur ett blodprov och som därmed sätter strålkastarna på biomedicinska analytikers arbete.

Till dagens aktiviteter har man också bjudit in alla elever från avgångsklasser i gymnasiet för att skapa intresse för utbildningen till biomedicinsk analytiker.

Umeå och Östersund

Den internationella biomedicinska analytikerdagen uppmärksammas på flera håll i landet.

I Umeå anordnar Vårdförbundet en kompetensutvecklingsdag tillsammans med landstinget och IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap. Huvudtemat är etik, men det blir föreläsningar av biomedicinska analytiker inom många olika områden.

På Östersunds sjukhus ordnas ett lunchmöte med föreläsning om preanalytiska faktorer och vikten av korrekt provtagning och korrekt ifyllda remisser och anamneser.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida