Cervixcancer

Dator var bättre än experter på att bedöma risk för cervixcancer

Dator var bättre än experter på att bedöma risk för cervixcancer
Forskarna har skapat en algoritm som baseras på 60 000 bilder av vävnader i livmoderhalsar. Arkivbild: Mostphotos

I en ny amerikansk studie upptäcktes fler förstadier till livmoderhalscancer med hjälp av artificiell intelligens än när experter inom cytologi bedömde samma bildmaterial.

11 januari 2019

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

Forskarna har skapat en algoritm som baseras på 60 000 bilder av vävnader i livmoderhalsar. När datorprogrammet genom artificiell intelligens hade lärt sig att tolka bilderna identifierades hela 91 procent av alla förstadier eller redan etablerade cancrar.

Lång uppföljning

Cervixbilderna var tagna på 9 400 kvinnor i Costa Rica som mellan åren 1993 och 2000 deltog i screeningprogram. De följdes upp under en längre period, upp till 18 år.

För att lära datorprogrammet att tolka cervixvävnader och dysplasier togs bilder av kvinnornas livmödrar med hjälp av ett spekulum, en lampa och en digitalkamera (cervicography).

Sämre än datorn

När samma bildmaterial granskades av experter på livmoderhalscancer identifierades endast 69 procent av fallen. Med konventionell cytologi hittades något fler, 71 procent.

Enligt forskarna kan metoden bli användbar i länder där tillgången till förebyggande screeningprogram mot livmoderhalscancer är begränsad.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida