Kommunikation

De berättar vad vårdens detektiver gör

De berättar vad vårdens detektiver gör
BMA-podden under en av de allra första inspelningarna. Från vänster ses Andreas Malmgren, Barbro Kjellström, George Godfrey och Nafisa Ahmed.

Tre biomedicinska analytiker vid klinisk fysiologi och nuklearmedicin i Malmö och Lund har tillsammans startat Sveriges första biomedicinska analytikerpodd. Första avsnittet sänds kring midsommar.

– Det har varit jätteroligt. Jag satt vid sidan om och lyssnade när de första avsnitten spelades in. Det var så fantastiskt roligt att höra om allt vi biomedicinska analytiker gör. Jag känner mig exalterad över att få berätta för lyssnarna vad vi går för.

Det säger Sanela Halak som är enhetschef för klinisk fysiologi och nuklearmedicin vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Hon har länge funderat på hur man ska kunna göra yrkesgruppen biomedicinska analytiker mer synlig.

Osynlig grupp

– Vi biomedicinska analytiker utför och analyserar avancerade undersökningar. Vi är en viktig länk i vårdkedjan, men vi syns inte. Jag har googlat en del på olika poddar och tänkte att det hade varit spännande att få göra en som beskriver vad vi biomedicinska analytiker gör på klinisk fysiologi och nuklearmedicin samt klinisk neurofysiologi, säger Sanela Halak.

Hon tog upp frågan på ett möte och fick genast med sig ytterligare två biomedicinska analytiker som ville vara med och göra BMA-podden, som de döpt den till.

Sanela Halak, Eva Fabricius och Nafisa Ahmed har tillsammans startat Sveriges första BMA-podd.

Den ena kollegan, som arbetar på samma arbetsplats som hon själv, heter Nafisa Ahmed. Den andra heter Eva Fabricius och arbetar på klinisk fysiologi och nuklearmedicin vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Två avsnitt klara

Hittills har tre avsnitt spelats in. Det första handlar om biomedicinska analytiker som ”detektiver” inom vården. Två biomedicinska analytiker, en i Malmö och en i Lund, får berätta vad de arbetar med och hur deras karriärer har sett ut.

Det andra avsnittet handlar om bemötande. Inom klinisk fysiologi utförs nära patientarbete varjde dag, och i det tredje möts en erfaren och en nyeaximinerad biomedicinsk analytiker.

BMA-poddens första avsnitt läggs ut på Soundcloud under midsommarveckan.

– Vi måste se varje patient som en enskild individ och försöka  förstå vad just den patienten behöver för stunden. För att undersökningen ska bli optimal måste vi få patienten att medverka, säger Sanela Halak

Olika målgrupper

Vem vänder ni er till med BMA-podden?

– Det beror lite på vilket avsnitt det handlar om. När det gäller bemötande vänder vi oss till sjukvårdspersonal generellt. I de två andra avsnittet riktar vi oss främst till andra biomedicinska analytiker och studenter som läser till biomedicinsk analytiker.

Det första avsnittet förväntas ligga ute på Soundcloud.com under midsommarveckan.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida