Disputation om diskbråck

Karin Larssons forskning ger kunskap om mekanismerna vid diskbråck. I april lade hon fram sin avhandling vid Göteborgs universitet.

Hur kommer det sig att du kom in på den här forskningen?

— Ända sen jag utbildade mig till biomedicinsk analytiker har jag vetat att jag vill syssla med forskning. 1991 blev jag anställd vid avdelningen för ortopedi på Göteborgs universitet i en forskargrupp som bland annat studerade grundbiologiska effekter vid diskbråck. Det avgjorde inriktningen på min forskning och på avhandlingen.

Vad handlar den om?

— Om mekanismerna vid diskbråck. Jag har använt ett flertal olika tekniker som cellodling, cellseparation, cellsortering med flödescytometri, ljus- och elektronmikroskopi samt morfometriska analyser för att studera hur diskcellerna påverkar nervvävnaden. Resultaten visar att cellsammansättningen i ryggradens diskar kan vara en orsak till att symtomen varierar så stort bland personer som har diskbråck och ischias.

Hur känns det att ha disputerat?

— Jag är fortfarande lite omtumlad, men det gick jättebra och känns fantastiskt skönt. Det är kul att fler och fler biomedicinska analytiker disputerar, vår yrkeskår behöver verkligen bli mer synlig. ?

Avhandlingen:?

Effects of intervertebral disc cells on neural tissue. In vitro and in vivo experimental studies.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida