Patientnära analyser

Farmaceuter tar blodprover på apotek

Farmaceuter tar blodprover på apotek
På vissa apotek tar nu även farmaceuter blodprover. Arkivbild: Gettyimages

I Växjö, Malmö och Lund har en apotekskedja utbildat farmaceuter i att ta kapillära blodprover på patienter som konsulterar en läkare via den digitala vårdtjänsten Kry.

– Hittills har ett 20-tal av våra apotekskunder använt sig av den nya tjänsten. Det gensvar vi fått är väldigt positivt, säger Fredrik Lindblad, digital direktör på Lloyds Apotek.

Proverna ordineras elektroniskt av den läkare som patienten kontaktat via Kry. Därefter kan patienten vända sig till något av de tre apotek i Växjö, Malmö och Lund som hittills utbildat sina farmaceuter i kapillär provtagning och hur man med ett patientnära instrument analyserar exempelvis Hb, Glukos HbA1c, CRP och kolesterolnivån.

Får svar i mobilapp

Analysen tar cirka 15 minuter att göra. När provet är analyserat och automatiskt registrerat i journalen kontaktas patienten av sin läkare via ett säkert meddelande i en app i mobilen eller via ett telefonsamtal.

I en kommentar till det nya samarbetet med apoteket förklarar Krys Sverigechef Livia Holm att man vill att vården ska komma så nära patienten som möjligt. Genom att patienten kan träffa doktorn på nätet och samtidigt få provtagningen utförd på ett lättillgängligt apotek skapas en ny infrastruktur för primärvård i Sverige.

”Viktigt med kvalitetssäkring”

– Jag kan se en fördel med det, om det blir smidigt för patienten. Men det är viktigt att patienten informeras om vem som tar proverna och att hela processen är kvalitetssäkrad, säger Vårdförbundets förbundsombudsman Anne Berndt som är inriktad på frågor som rör biomedicinska anlytiker.

Det medicintekniska företag som levererat analysinstrumenten har stått för utbildningen av de farmaceuter som ansvarar för blodprovstagningen och analyserna.

Enligt företaget har utbildningen kvalitetssäkrats och godkänts av privatägda Aleris Medilab. Undervisningen av farmaceuterna har en biomedicinsk analytiker svarat för.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida