Här är hjärtat i fokus

Här är hjärtat i fokus
Kambiz Shahgaldi är chef för Eko-labbet på hjärtkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: privat

Hjärtspecialister från hela landet samlas den här veckan i Örebro till det kardiovaskulära vårmötet. Bland dem finns biomedicinska analytikern Kambiz Shahgaldi som på torsdagen pratar om hur stressekokardiografi kan användas vid hjärtklaffsjukdom.

1 200 personer som arbetar inom hjärtsjukvården möts på det årliga kardiovaskulära vårmötet, denna gång med Örebro som värd för arrangemanget.

Mötet arrangeras av Svenska hjärtförbundet som samlar olika specialister inom hjärtsjukvården. I tre dagar finns möjligheter att lyssna till seminarier, möta kolleger och ta del av ny forskning.

Årets biomedicinska analytiker

Vårdfokus fick en pratstund med biomedicinska analytikern Kambiz Shahgaldi som har utsetts till årets biomedicinska analytiker av Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, IBL.

I dag, torsdag, ska han hålla två föreläsningar på hjärtmötet. Det kommer att handla om tredimensionellt ultraljud och om stressekokardiografi vid aortastenos.

Det sistnämnda är en undersökning som vanligtvis görs av läkare, men Kambiz Shahgaldi gör den på delegering vid hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge där han arbetar.

Är det bara hjärtkirurger och andra hjärtläkare på mötet?

– Nej, inte alls. Jag möter många kolleger, andra biomedicinska analytiker, och det är även många sjuksköterskor här.

Vad är det du ska prata om?

– Det handlar om stressekokardiografi vid en speciell typ av aortastenos. Undersökningen görs för att urskilja om klaffen är tät eller inte för att man ska kunna veta om det är fel på klaffen eller på hjärtat.

Hur viktigt är det här mötet?

– Det är väldigt viktigt att hänga med i den senaste utvecklingen. Jag får en chans att visa upp min forskning och berätta om vad jag gör och är bra på. Dessutom får jag ta del av andras forskning. Det är fantastiskt att kunna lära av varandra på det här sättet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida