Studenters villkor

Hon får sin labbutbildning betald

Hon får sin labbutbildning betald
Förutom att Emelie Bohjort slipper ta lån tycker hon att det känns skönt att redan nu veta att hon har en fast anställning den dag hon tar examen. Och att det är på klin kem i Hudiksvall hon ska arbeta tycker hon är en lyckträff. Foto: Jennifer Eriksson

Emelie Bohjort blev själaglad när chefen för klinisk kemi ringde och berättade att hon skulle slippa ta studiemedel sista året. Villkoret var att hon lovade att jobba på labbet de närmaste två åren efter examen.

13 november 2015

Bristen på biomedicinska analytiker och väntande pensionsavgångar har fått Region Gävleborg att börja se om sitt hus.

Sedan en tid tillbaka erbjuder regionen vissa studenter på biomedicinska analytikerutbildningarna i Uppsala och Sundsvall studielön under de två sista terminerna.

De får 18 000 kronor i månaden, vilket är 6 500 kronor mindre än de 24 500 som biomedicinska analytiker brukar få i ingångslön i Gävleborg. Å andra sidan slipper de ta dyra studielån.

Gäller bara för vissa

Det är inte alla studenter som får det här erbjudandet, bara de som tidigare har praktiserat eller sommarjobbat på något av laboratorierna i regionen.

Snart tjugoåriga Emelie Bohjort har gjort bådadera. Hon går femte terminen på biomedicinska analytikerprogrammet i Sundsvall. I somras arbetade hon på laboratoriet för klinisk kemi på Hudiksvalls sjukhus i Gävleborg. Under hösten har hon haft två praktikperioder förlagda till samma arbetsplats.

För cirka en månad sedan fick hon ett samtal från chefen på klin kem som hon inte hade räknat med. Hon var på besök hos sina föräldrar strax utanför Hudiksvall och låg i sängen när det ringde.

– Jag blev väldigt ställd och satt efteråt chockad kvar i sängen innan jag sprang in till mina föräldrar och berättade. Jag var så glad, tyckte att det var ett så jättebra erbjudande.

Slipper låna 71 000

Fram till nu har Emelie, liksom de flesta andra i hennes situation, klarat studierna med hjälp av studielån och studiebidrag. Studielånet för en termin ligger i år på 35 600 kronor. Totalt slipper Emelie alltså att dra på sig ytterligare en studieskuld på drygt 71 000 kronor.

– För mig är det mycket värt att slippa ta lån, säger hon.

För att få pengarna har Emelie varit tvungen att skriva på ett avtal där hon förbinder sig att efter examen arbeta minst två år inom regionen.

– Det var bland det första jag funderade över, hur det skulle bli med alla planer på att flytta söderut som jag och min pojkvän hade pratat så mycket om. Nu blir det inte av, utan vi stannar här i Hudiksvall. Åtminstone några år till.

”Båda tjänar på det”

Hon har aldrig ifrågasatt själva villkoren. Tvärtom tycker hon att det är fullt rimligt att arbetsgivaren skaffar sig någon form av garantier för att den person som de hjälper också tar anställning i regionen.

– De tjänar på det, men det gör jag också. Hade de inte haft de här villkoren tror jag att det hade kunnat utnyttjas av vissa, då blir det en förlust för arbetsgivaren.

Om Emelie skulle bryta kontraktet riskerar hon att få betala tillbaka delar av de pengar som hon har tagit emot under studietiden. Men det är hon väl medveten om.

– Eftersom jag trivs så bra på labbet i Hudiksvall så ser jag det inte som ett problem. Och skulle det bli krisläge så går det att bryta kontraktet, det står i avtalet. Att jag då måste betala tillbaka en del ser jag som självklart.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida