barn på sjukhus

I barnböckerna får han utlopp för sin kreativitet

I barnböckerna får han utlopp för sin kreativitet
Mattias Kronstrand tycker om sitt jobb som biomedicinsk analytiker, men gillar också att skriva.

Till vardags hjälper biomedicinska analytikern Mattias Kronstrand polisen med att analysera droger. På sin lediga tid skriver han böcker om knasiga spermier och berättar för barnen hur det kan gå för en duva som äter giftig flugsvamp.

– Jag gillar mitt jobb, men ibland blir det lite enformigt med alla analyser. Det mesta går på rutin i dag, säger Mattias Kronstrand som arbetar på Nationellt forensiskt centrum i Linköping, det som tidigare hette Sveriges kriminaltekniska laboratorium.

Hans jobb går ut på att analysera de verksamma substanserna i olika typer av narkotika- och dopningsbeslag som poliser gör runt om i landet, liksom gifter och illegal alkohol.

Mest kreativ när han får skriva

För en utomstående kan det låta spännande med forensiska och kriminaltekniska analyser, men det är när Mattias får fabulera ihop egna små berättelser som han tycker att hans kreativa sida bäst kommer till sin rätt.

– Jag har alltid närt en dröm om att skriva, men det var först efter att jag fick egna barn som jag kom på vad. När jag på kvällarna berättade sagor för dem växte så småningom en bokserie fram om kajorna Kaj och Kajsa, säger Mattias som kom ut med sin första barnbok 2009.

Sedan dess har han skrivit ytterligare två böcker med de båda kajorna som huvudpersoner. Den senaste släpps på lördag, den 12 december, och handlar om hur de hjälper en duva som råkat äta flugsvamp till sjukhuset. Där behandlas duvan med såväl kräkmedel som kolsuspension. Och naturligtvis tas det blodprover på den stackaren.

 Även duvor kan behöva dropp. Illustration: Margareta Moldvik

På sjukhuset stiftar duvan bekantskap med några barn, varav det ena är en liten pojke som lider av blodsjukdomen leukemi.

– Boken är skriven för barn som själva är sjuka. Samtidigt som jag vill visa dem hur ett vårdförlopp kan se ut på sjukhuset vill jag ge dem lite tröst och hopp. Så trots att både duvan och pojken är väldigt sjuka går det till slut bra för dem, säger Mattias.

Illustrationerna i boken är gjorda av en före detta kollega, den numera pensionerade biomedicinska analytikern Margareta Moldvik som tidigare arbetade på samma arbetsplats som Mattias.

De har gjort den senaste boken i samarbete med Universitetssjukhuset i Linköping, som förbeställt 200 böcker till barn- och ungdomssjukhuset. Böckerna ges ut på det egna Kroma förlag.

Talande spermier

Mattias gillar själv att skissa, men förklarar att han är urusel på att göra riktiga illustrationer. På sin höjd klarar han att rita streckgubbar.

Men han kan faktiskt hjälpligt teckna vad som händer strax innan en befuktning sker, vilket han visar i boken Hänt i skvättet som han gav ut i fjol. Ur boken Hänt i skvättet. Illuustration: Mattias Kronstrand

I den låter han ett antal filosoferande spermier och ägg komma till tals med underfundiga och ibland smått samhällskritiska kommentarer.

Serien med spermierna har tidigare publicerats i Tidningen Kulturen, Dagens Samhälle och Medicinsk Access.

Hans främsta kritiker är de tre egna sönerna, som han brukar testa sina idéer på.

– Kanske är de lite jäviga, men den yngsta brukar faktiskt säga att mina böcker är de bästa i välden, säger Mattias och skrattar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida