Kalmar

Först i landet med AST för biomedicinska analytiker

Först i landet med AST för biomedicinska analytiker
Michelle Dobos Sandell hade inte räknat med att den politiska ledningen så snabbt skulle gå med på att skriva avtal om AST för biomedicinska analytiker i Kalmarlandstinget. Foto: Ulf Huett

Vårdförbundet i Kalmar har tecknat ett avtal om akademisk specialisttjänstgöring för biomedicinska analytiker med landstinget. Det är första gången ett sådant avtal skrivs för just den yrkesgruppen.

– Det känns fantastiskt kul. Vi hade inte räknat med att det skulle gå så här snabbt att få till ett avtal. Vårt mål var att få igenom det inom en tvåårsperiod, men vi fick med oss den politiska ledningen direkt. De är till och med inne på att annonsera redan nu för att kunna köra igång till hösten.

Det säger Michelle Dobos Sandell, ordförande i Vårdförbundets Kalmaravdelning och själv biomedicinsk analytiker.

Tidigare har ett flertal landsting, regioner och kommuner slutit avtal med Vårdförbundet om AST, eller AST-liknande utbildningstjänster för sjuksköterskor.

Först även för sjuksköterskor

Kalmar var det landsting som var först med att införa AST för sjuksköterskor. Nu blir de dessutom först med att teckna ett avtal om akademisk specialisttjänstgöring för biomedicinska analytiker.

För sjuksköterskor finns det en rad olika specialistutbildningar som är reglerade av Socialstyrelsen. Några liknande specialistutbildningar finns ännu inte för biomedicinska analytiker.

– Vi får helt enkelt prova oss fram. Inom labben sker en enorm kunskapsutveckling. Specialistkunskap behövs redan nu men det exakta innehållet i utbildningarna kommer snart att utkristalliseras, säger Michelle Dobos Sandell.

Reglerade specialistutbildningar saknas

Den enda utbildning som för tillfället påminner om en specialistutbildning för biomedicinska analytiker är utbildningen i cytologi på Karolinska institutet i Stockholm. Vid universitetet i Örebro finns det dessutom masterutbildningar med flera olika inriktningar för biomedicinska analytiker.

– Att landstinget gått med på ett AST-avtal för biomedicinska analytiker ser jag som ett erkännande av att arbetsgivaren ser ett behov av fördjupad kunskap för att gynna verksamheten och vården, säger Michelle Dobos Sandell som tror att avtalet i förlängningen kommer att gynna löneutvecklingen för biomedicinska analytiker.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida