Karlstad lockar och lär

Till biomedicinska analytikerutbildningen i Karlstad kommer studenter från hela världen för praktik. Och de svenska studenterna har rest i väg till vitt skilda kulturer. Du kan se fler bilder av Ingalill Gumaelius om du klickar på pilarna till höger respektive vänster i bilden ovan.

Just nu har Karlstad två studenter från Kina, två från Vietnam, tre från Italien och tre från Belgien. I höstas var två svenska studenter i Kina, två var i Vietnam och en i Italien.?Det är så det ser ut på biomedicinska analytikerutbildningen i Karlstad. Det internationella utbytet är intensivt. Eldsjälen bakom det hela är läraren Ingalill Gumaelius. Hennes kontaktnät världen över har öppnat många dörrar.

— Att komma till ett annat land som har helt andra förutsättningar är så otroligt utvecklande. Eleverna får en bredare syn på sitt yrke, säger hon.

Att konfronteras med sjukdomar som denguefeber, malaria, ormbett och tuberkulos fördjupar kompetensen. Men studenterna tycker också att utbytet förändrar dem som människor och de får vänner och internationella kontakter som ofta varar livet ut.

Ingalill har skickat studenter på praktik till Kanada, USA, Australien och Europa, men kanske allra flest till Asien och framför allt till Kambodja och Angkor Hospital for children i Siem Reap.

— Det är mitt favoritställe, jag har själv varit där ett tiotal gånger tillsammans med studenter. Människorna där har sådan humor, de är så vänliga och vi känner oss alltid välkomna.

I Kambodja möter studenterna en helt annan värld än den de är vana vid och resurserna är mycket begränsade. Analysinstrumenten är ofta gamla, det är trångt och de flesta prover analyseras manuellt och med mikroskop. Monsunregn, översvämningar och en intensiv hetta hör också till vardagen.

Lika förskräckta blir de utländska studenterna som kommer till Karlstad över mörkret och kylan vintertid.

Bland det bästa är att få lära känna studenter från hela världen och få inblick i många olika kulturer.

Det tycker Huong Hoang från Hue i Vietnam som studerar HPLC (high-performance liquid chromatography). Hon ska stanna en termin i Karlstad och tycker att hon har fått mycket nya kunskaper och erfarenheter.

De svenska studenter som har varit i väg, eller som ska resa ut på praktik, blir faddrar till de utländska studenter som kommer till Karlstad.

— Många av dem som kommer hit kan inte laga mat, så bland det första våra studenter får lära dem är att steka pannkakor och falukorv. Och så tar de med dem till badhuset och lär dem simma, berättar Ingalill Gumaelius.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida